vrijdag, 10. juli 2009 - 8:15

Barbecue eist veel slachtoffers

Beverwijk

De brandwondencentra in Beverwijk, Rotterdam en Groningen hebben dit jaar weer opvallend veel mensen opgenomen met brandwonden die veroorzaakt zijn door een ongeval met een barbecue. Dit meldt de Brandwonden Stichting vrijdag naar aanleiding van een eigen onderzoek.

Vooral kleine kinderen zijn erg kwetsbaar. De oorzaak ligt volgens de Brandwonden Stichting in het aansteken van een barbecue met spiritus, benzine of brandgel. Iedere zomer is het weer raak.

Ook het mooie weer van de afgelopen weken heeft zijn tol geëist. In alle drie de centra liggen momenteel meerdere slachtoffers van een barbecueongeval. Elk jaar worden er in Nederland tijdens zomermaanden gemiddeld 120 personen in een ziekenhuis behandeld na een brandwondenongeval met een barbecue.

Eén op de vier ongevallen wordt nog steeds veroorzaakt door het gebruik van spiritus. Roelf Breederveld, chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk onderzocht de afgelopen jaren binnen het brandwondencentrum de spiritusverbrandingen.

'Jaarlijks worden meer dan 30 mensen opgenomen met zeer ernstige brandwonden in een Brandwondencentrum door een ongeval met spiritus. Het schrijnende is dat het hierbij vooral gaat om ongevallen waarbij voornamelijk kinderen het slachtoffer zijn. Zij zijn voor de rest van hun leven getekend.'

Kinderen zijn weerloos
Bij het aansteken van een barbecue met spiritus of brandgel ontstaat een flinke steekvlam. Die steekvlam gaat onherroepelijk in de richting van de omstanders. Helaas raakt zo'n vlam vaak het kind op het hoofd- of schouderhoogte met alle ernstige gevolgen van dien.

Dit verklaart waarom kinderen van 0 tot en met 14 jaar relatief vaak letsel oplopen als gevolg van verbranding tijdens barbecueën. Breederveld voegt daaraan toe: 'Kinderen zijn nieuwsgierig en staan ineens met hun handjes aan de barbecue en branden zich aan het hete apparaat. Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat één op de vijf mensen de barbecue op een onveilige manier aansteekt met bijvoorbeeld brandgel of spiritus.

Gebruik alleen aanmaakblokjes
Welsly Bodha, directeur van de Brandwonden Stichting: 'Het staat vast dat de oorzaak van de meeste barbecueongevallen te wijten is aan het onveilig aansteken van de barbecue. Terwijl het wel te voorkomen is. We roepen dan ook niet voor niets: Gebruik nooit spiritus, maar gebruik aanmaakblokjes! Deze zijn veilig.'


De Brandwonden Stichting raadt het volgende aan:
- Gebruik nooit spiritus, wasbenzine, brandgel of brandpasta als aanmaakmiddel
- Gebruik aanmaakblokjes
- Houd een emmer water binnen handbereik
- Houd kinderen op veilige afstand (minimaal 2 meter van de barbecue)'

Voor uitgebreide informatie over veilig barbecueën verwijst de Brandwonden Stichting u naar www.brandwondenstichting.nl
Provincie:
Tag(s):