donderdag, 7. mei 2009 - 10:01

Batavus fietsmuseum weer open

Heerenveen

Fietsfabrikant Batavus in Heerenveen heropent donderdag 7 mei feestelijk zijn eigen fietsmuseum. De collectie van het pas vijf jaar jonge museum is in korte tijd zo snel gegroeid dat uitbreiding onontkoombaar was. Dat maakt het Batavus fietsmuseum ongetwijfeld een van de snelst groeiende musea van Nederland. En maakt die snelle groei al nieuwsgierig? De drempel om zelf een kijkje te nemen blijft ongekend laag. De toegang is immers gratis.

Wat valt er nou te zien aan een verzameling oude fietsen? Veel, heel veel zelfs. En van dat bekijken kun je nog veel leren ook. Dat hebben ze bij Batavus in Heerenveen goed gezien. Fietsen, accessoires, folders en foto's uit vele eeuwen vertellen in het eigen museum hun verhaal. Over de 105-jarige fietsfabriek natuurlijk. En ook over de Batavus-fietsen en bromfietsen en motoren die er zijn gemaakt.

Maar ook, of juist meer nog, over de tijdgeest. Hoe de bijna tweehonderd jaar oude eerste loopfietsen langs omwegen en via afkortingen bij de hightec hybrides en e-bikes van morgen zijn gekomen. En uit elk tijdperk van die fietsontwikkeling zitten er mooie historische modellen tussen.

Van het kinderfietsje voor prinses Amalia tot de racefietsen waarmee Batavus professionele renners aan grote overwinningen hielp. Heel dierbaar is bijvoorbeeld de Maximum Double Orange. Een fiets met veel carbon en een cardan trapaandrijving waarbij hij zelf aan de ontwikkeling heeft meegeholpen. Het model stond eerder in het Huis van de Toekomst. Die toekomst van amper twee decennia geleden kom je nu tegen in het museum.
Categorie:
Tag(s):