donderdag, 15. oktober 2009 - 13:45

Batavus heeft ten onrechte relatie met internet verkoper opgezegd

Leeuwarden

Batavus heeft ten onrechte haar relatie beëindigd met een dealer die fietsen via internet verkocht. Dat heeft het hof in Leeuwarden beslist in een zaak waarbij Batavus de relatie met deze handelaar onder druk van de vakhandel had opgezegd.

De internetverkoop van Batavusfietsen vond plaats tegen aanzienlijk lagere prijzen dan die van de vakhandel. Deze dealers wilden voorkomen dat zij daardoor in de toekomst alleen nog als showroom zouden gaan fungeren. Onder dreiging van een boycot hebben zij Batavus gedwongen te stoppen met het leveren van fietsen aan de internethandelaar. Die opzegging werd dus uitsluitend ingegeven door de angst van Batavus om andere distributeurs als klant te verliezen.

Een dergelijke opzegging is volgens het hof op grond van de Mededingingswet nietig, omdat geen sprake is van een ondernemersbeslissing waarmee in vrijheid en op alerte wijze op de marktomstandigheden wordt gereageerd. Het gaat hier om een gedraging die met de andere distributeurs onderling is afgestemd, en die de strekking had om de concurrentie te beperken. De wet verbiedt dat.

Batavus had de leveranties dus niet mogen stopzetten en is aansprakelijk voor de schade die de internethandelaar heeft geleden.
Provincie:
Tag(s):