vrijdag, 16. januari 2009 - 11:41

Bedreigde slakkensoort ontdekt

In het Wormdal bij Rimburg is een nieuwe soort slak gevonden. Het betreft de Rijnglasslak (Vitrinobrachium breve), een huisjesslak die op de Rode Lijst van bedreigde Nederlandse slakkensoorten staat. Opvallend is dat de dieren veel groter zijn dan hun huisje en zich daarom hier niet in kunnen terugtrekken. Dit heeft het Natuurhistorisch Genootschap Limburg (NHGL) bekend gemaakt.

De Rijnglasslak is een slakkensoort die leeft op vochtige plaatsen in de buurt van beek- en rivierbeddingen die met struiken of bos begroeid zijn.

De vindplaats in Rimburg ligt aan de westgrens van het verspreidingsgebied van de Rijnglasslak. Opvallend is ook dat de Rijnglasslak nu voor de eerste keer vermeld is in het stroomgebied van de Maas. De slak komt in Nederland namelijk alleen maar voor in het stroomgebied van de Rijn. De dieren werden ontdekt op de oever van de Worm, nabij de brug bij Rimburg, vlakbij het nieuwe natuurgebied van Natuurmonumenten.

Naast de Rijnglasslak werden ook nog enkele andere zeldzame slakkensoorten gevonden, die ook op de Rode Lijst staan, waaronder de Kleine blinkslak (Aegopinella pura), de Tandloze korfslak (Columella edentula), de Cylindrische korfslak (Truncatellina cylindrica) en de Dwergkorfslak (Vertigo pygmaea). In totaal werden er 31 soorten slakken ontdekt.
Provincie:
Tag(s):