zaterdag, 7. februari 2009 - 22:50

Bedroevende editie Heracles-NEC krijgt geen winnaar

(Elfvoetbal) Heracles Almelo en NEC hebben zaterdagavond de punten gedeeld in wat tachtig minuten lang een bedroevend duel was. In het Polman Stadion besloot NEC vooral op zeker te spelen en wist Heracles zich lang geen raad met het vele balbezit.

Pas in de slotfase kwam de wedstrijd enigszins op stoom. Toen besloot Heracles het verzorgde voetbal overboord te gooien en voor zijn kans middels de lange bal te gaan. Dat leverde nog een punt op door een treffer van Vojtech Schulmeister. De Tsjech poetste door een droge knal de 0-1 weg van NEC-spits Tim Janssen die, in de slotseconde van de eerste helft, de enige Nijmeegse treffer op zijn naam schreef.

Omdat zowel Heracles als NEC voor de rest van de competitie een missie hebben, beloofde het een wedstrijd te worden op leven en dood. De Almeloërs zullen namelijk alle zeilen moeten bijzetten om het hoofd boven water te houden, terwijl NEC zijn pijlen heeft gericht op de play-offs om een Europees ticket. Trainer Mario Been had zijn mannen daarom met een helder doel het veld ingestuurd: de winst.

Die intentie van Been was in het eerste half uur absoluut niet terug te zien in de speelwijze van zijn ploeg. NEC begon uitermate slap, haast laconiek, aan het duel. Het liet Heracles het spel maken. Omdat de mannen van trainer Gert Heerkes zich geen raad wisten met het veldoverwicht ontspon zich een bedroevend duel. Kansen waren daarbij tot de 30ste minuut helemaal uit den boze. Toen liet uitgerekend routinier laatste man Patrick Pothuizen zich in balbezit eenvoudig verschalken door Ricky van den Bergh. De Hagenees illustreerde vervolgens de aanvallende onmacht van de gastheer door het buitenkansje recht op NEC-goalie Gabor Babos te mikken.

Opluchting maakte zich op dat moment meester van NEC, dat dit gevoel omzette in een aanvalsdrang in het restant van de eerste 45 minuten. Vijf minuten voor rust bekroonde de van Ajax gehuurde Dennis Rommedahl deze instelling bijna. Hij nam vrijstaand voor het doel een voorzet van Rachid Bouaouzan ineens op zijn slof, maar keeper Martin Pieckenhagen kon de inzet nog net met zijn rechtervoet keren. In de blessuretijd van de eerste helft was de Duitse doelman wél kansloos op de droge knal van spits Tim Janssen, die goed raad wist met een strakke pass van aanvoerder Youssef El-Akchaoui. De vervanger voor de geblesseerde Jhon van Beukering zette één van de weinige wapenfeiten van NEC achter zijn naam.

Hoewel de tweede helft al een betere reclame was voor het voetbal dan het eerste bedrijf, barstte het spektakel nooit echt los. Dat kwam voornamelijk omdat NEC de verdedigende stellingen weer innam en Heracles vooral een afmaker miste. Kansen waren er namelijk wel voor de thuisploeg, maar de koelbloedigheid in het strafschopgebied ontbrak erg lang.

Dat was bijvoorbeeld het geval in de 52ste minuut. De Tsjechische aanvaller Vojtech Schulmeister mocht toen doorlopen richting Babos. Voor de Hongaar was het echter een koud kunstje om de povere inzet van de spits te stoppen. Tien minuten later miste Kwame Quansah zo mogelijk een nog grotere kans. Op zeker niet meer dan tien meter van het doel lukte het hem niet een rebound in het lege net te deponeren. Omdat Heracles alles op alles zette om toch de gelijkmaker uit het vuur te slepen kreeg ook NEC mogelijkheden om het duel op slot te gooien. Lasse Schöne en Dennis Rommedahl hadden oog in oog met Pieckenhagen het vizier echter niet op scherp staan.

In de slotfase besloot de thuisploeg het over een andere boeg te gooien. Opportunisme nam de plaats in van het tot dan toe verzorgde voetbal en dat werd de Almelose succesfactor. Nadat Babos eerst een punter van Darl Douglas keerde, was Heracles kort daarna trefzeker. Invaller Dominique Kivuvu verloor het evenwicht na een sprintduel met Bas Dost. Laatstgenoemde kon daardoor afschuiven op Vojtech Schulmeister, die met een prachtige droge knal de verdiende 1-1 op het scorebord zette.

De gelijkmaker van de Heraclieden werd nog wel bijna teniet gedaan toen Lorenzo Davids met een lobje probeerde keeper Pieckenhagen te verschalken. De gelouterde Duitser beroerde de bal echter nog net en hielp zo zijn ploeg aan een punt.