zondag, 2. augustus 2009 - 16:36

Been debuteert in Kuip met degelijke zege

(Elfvoetbal) Feyenoord is het seizoen begonnen met een 2-0 zege op NEC. Daarmee voldeed de ploeg van trainer Mario Been aan de hooggespannen verwachtingen in de Kuip, al zat er niet heel veel glans aan de overwinning.

Omdat vrijwel de gehele selectie fit was, kampte Been met een luxeprobleem. Zo zaten Luigi Bruins, Jonathan de Guzman en Diego Biseswar naast hem op de bank en moest Andwélé Slory zelfs op de tribune plaatsnemen. In de rug van spits Roy Makaay kreeg Jon Dahl Tomasson de voorkeur, volgens Been omdat de Deen 'een stukje agressiviteit' met zich meebrengt. Die keuze pakte goed uit, want het was Tomasson die na tien minuten de score opende. Rens van Eijden kopte te zacht terug op keeper Gabor Babos, waarna Tomasson in twee instanties voor de 1-0 zorgde. Eerder waren Lasse Schöne (slap schot in de handen van Darley Ramon Torres) en Leroy Fer (schot over getikt door Babos) al in de buurt van de openingstreffer geweest.

NEC was even van slag en Feyenoord kreeg de ruimte om vaak door het centrum van de zwakke Nijmeegse defensie te combineren. Een schot van Fer eindigde echter in de handen van Babos. Aan de andere kant kon Darley zich onderscheiden met reddingen op pogingen van Björn Vleminckx en Moestafa El Kabir. Bij de poging van de laatstgenoemde verdraaide de 19-jarige Braziliaan zijn knie, waardoor hij na de rust niet meer op het toneel verscheen. Rob van Dijk was zijn vervanger. Ook Roy Makaay, die een ongeïnspireerde indruk maakte, bleef achter in het kleedlokaal. Afgelopen vrijdag toonde Been zich nog tevreden over Das Phantom, die drie weken geleden bekritiseerd werd door de trainer, maar volgens Been goed was omgegaan met die kritiek. Tegen NEC was Makaay echter onzichtbaar en blonk hij vooral uit in halfbakken druk zetten op de tegenstanders.

Met Biseswar voor Makaay - Cissé verhuisde naar de spitspositie - hoopte Been voor meer aanvallende dreiging te kunnen zorgen. In de omschakeling lieten de Rotterdammers echter zo nu en dan steken vallen, waardoor NEC gevaarlijk kon worden. Lorenzo Davids schoot net naast en Vleminckx, een van de beste NEC'ers, zag zijn hakballetje ook op een haar na het doel missen. Naarmate de tweede helft vorderde, werd Feyenoord steeds verder teruggedrongen. In balbezit waren de Rotterdammers slordig, waardoor de Nijmegenaren snel weer in balbezit kwamen. In het laatste kwart van de wedstrijd, waarin Jonathan de Guzman Tomasson kwam vervangen, herpakte de ploeg van Been zich enigszins, al moesten de rod-witten het vooral hebben van individuele ingevingen. Biseswar slalomde door de defensie, maar vond de voeten van Babos op zijn pad.

De invaller was daarna indirect verantwoordelijk voor de beslissing van de wedstrijd. Arek Radomski hield Biseswar volgens scheidsrechter Pieter Vink zo ernstig vast dat hij naar de stip wees. Leroy Fer benutte het buitenkansje maar al te graag: 2-0. Biseswar voerde de score daarna bijna nog verder op, maar Babos tikte zijn van richting veranderde schot naast de goal.
Categorie:
Tag(s):