zondag, 1. februari 2009 - 17:00

Been drukt nieuwe club verder in de problemen

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft vanmiddag voor de tiende keer dit seizoen verloren. NEC was met 1-0 te sterk, door een doelpunt in blessuretijd van nieuweling Milano Koenders. Mario Been, nu nog trainer van de Nijmegenaren, drukte daarmee zijn nieuwe broodheer nog wat verder in de problemen. De Rotterdammers willen zo graag omhoog kijken op de ranglijst, maar staan inmiddels nog maar twee punten boven de degradatiestreep.

De wedstrijd leek voor Been uit te draaien op een duivels dilemma. Hij speelde met NEC namelijk tegen zijn toekomstige werkgever, maar de coach ging volledig uit zijn dak bij de goal van Koenders. Hij maakte daarmee duidelijk dat hij op dit moment nog helemaal niet aan zijn nieuwe job in Rotterdam denkt. "Ik wil gewoon winnen met NEC", zei Been. "En dan maakt het me niks uit tegen wie. Volgend jaar zal ik dat in de kleedkamer van Feyenoord vertellen, maar nu nog niet."

Voor Been moet inmiddels ook duidelijk zijn dat hij volgend jaar genoeg te doen zal krijgen. Feyenoord speelde ook vanmiddag weer zwak en kreeg bovendien voor de wedstrijd twee nieuwe tegenslagen te verwerken. Verdediger André Bahia zat bij het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Braamhaar in een vliegtuig richting Brazilië. Hij keert wegens trieste privéomstandigheden voor even terug naar zijn geboorteland. In de warming-up viel bovendien Giovanni van Bronckhorst uit. De aanvoerder kreeg een bal ongelukkig tegen zich aan en verzwikte zijn enkel. Omdat ook Theo Lucius en Tim de Cler geblesseerd zijn, moest trainer Leon Vlemmings een beroep doen op jonkies Norichio Nieveld en Kelvin Leerdam.

Een elftal vol tieners kon het NEC in de eerste helft niet moeilijk maken. De thuisploeg rolde met de spierballen en troefde Feyenoord af op het fysieke vlak. Het oppurtunistische spel van de Nijmegenaren leverde bovendien de nodige kansen op; de eerste drie vielen in een tijdsbestek van tien seconden te noteren. Lasse Schöne slingerde door de Rotterdamse verdediging en schoot op doelman Henk Timmer. In de rebound haalde Nieveld een schot van Jhonny van Beukering van de lijn en ook in derde instantie kwam de NEC-spits niet tot scoren. Na een half uur dacht ook routinier Patrick Pothuizen te gaan scoren. Hij kopte een vrije trap goed binnen, maar Timmer redde opnieuw. In de rebound kon Karim el Ahmadi op de lijn redding brengen.

Met het nodige kunst- en vliegwerk bleef Feyenoord overeind, maar het kwam zelf niet tot uitgespeelde kansen. Dat had mede met de tactiek van de Rotterdammers te maken. Roy Makaay zakte veelvuldig terug naar het middenveld om ballen op te halen. De aanvaller toonde daarmee zijn goede wil, maar haalde wel de angel uit de Rotterdamse aanval.

Door het kort na rust inbrengen van Jon Dahl Tomasson, kreeg het aanvalsspel van Feyenoord iets meer body. De Deen, die op 28 september 2008 voor het laatst in actie kwam, speelde slim en bediende al snel Makaay met een voorzet. Die kon op zijn beurt vrij op de penaltystip uithalen, maar schoot voorlangs. Ook de andere aanvallers Slory en Biseswar kregen grote mogelijkheden, maar zij kregen de bal net zomin tussen de palen.

Koenders, de van AZ gehuurde verdediger die debuteerde bij NEC, besliste het duel in de absolute slotfase. Hij kopte, na slecht verdedigend werk van de Rotterdammers, een vrije trap binnen.
Categorie:
Tag(s):