donderdag, 12. februari 2009 - 22:48

Belgische burgemeesters bezoeken Maastrichtse coffeeshops

Maastricht

Zo’n 30 burgemeesters uit België brengen vrijdag een werkbezoek aan enkele Maastrichtse Coffeeshops. Dit geschiedt in het kader van de Belgische Wiettop, die in Rijkhoven (gemeente Bilzen) wordt gehouden. De Belgische Wiettop is te beschouwen als de tegenhanger van de Nederlandse Wiettop die d.d. 21 november 2008 te Almere werd georganiseerd.

In de ochtend houden de Belgische burgemeesters van de grensgemeenten een debat over het drugsbeleid. Daarin proberen zij tot een gezamenlijk standpunt te komen over het Nederlandse drugsbeleid. Daarna wordt er een werkbezoek aan Maastricht gebracht. Vervolgens zullen de Belgische burgemeesters een aantal coffeeshops bezoeken.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht ervaart het bezoek van zijn de Belgische collegae om de situatie aan Nederlandse zijde van de grens te bekijken als zeer positief. “Ik ben er van overtuigd dat ze zullen concluderen dat de Coffeeshop een zeer strikte toegangscontrole van klanten hanteren. Het feitelijke probleem zit in de aanzuigende werking van de Coffeeshops en de dito overlast die de vele bezoekers daarbij leveren. Alleen al uit België krijgen we jaarlijks meer dan 2 miljoen Coffeeshopbezoekers�.

Leers vraagt ook om begrip voor de overlast die de grote aantallen buitenlandse bezoekers teweeg brengen in zijn stad. “Wij staan absoluut open voor de dialoog met onze buren, maar essentieel is dat er aan beide zijden van de grens begrip is en ruimte blijft voor discussie."
Provincie:
Tag(s):