dinsdag, 8. september 2009 - 13:58

Beperkt tariefstijging stads- en streekvervoer

Den Haag

De tarieven voor het stads- en streekvervoer stijgen per 1 januari 2010 met gemiddeld 4,3%, zo laat staatssecretaris Huizinga vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Dit betekent dat de blauwe 15-strippenkaart met 30 cent verhoging straks 7,60 euro gaat kosten. De prijs van de roze reductie-strippenkaart voor ouderen, kinderen van 4 t/m 11 jaar en houders van een OV-studentenkaart komt met 20 eurocent verhoging op 5,00 euro. De kaartjes die in bus, tram of via de automaten worden verkocht (2, 3 en 8 strippen) stijgen niet in prijs.

Volgens het bestaande rekenmodel zouden de tarieven voor het stads- en streekvervoer gemiddeld 6,6% moeten worden verhoogd. Gelet op de huidige economische situatie heeft staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat besloten de tariefstijging te beperken tot 4,3%; dit zijn de gestegen kosten voor stads- en streekvervoer. Het verschil in verwachte opbrengsten, in totaal 7,6 miljoen euro, compenseert het rijk in 2010 uit de nog beschikbare gelden voor experimenten met gratis of goedkoper openbaar vervoer.

Over deze aanpassingen in de tarieven voor het stads- en streekvervoer is overleg gevoerd met de decentrale overheden, openbaar vervoerbedrijven en consumentenorganisaties.
Provincie:
Tag(s):