maandag, 2. februari 2009 - 19:09

Beschonken schipper vaart schip vast op bodem

Tiel

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) uit Tiel heeft zondag 1 februari op de Waal bij Druten de schipper van een binnenvaarttanker aangehouden die onder invloed van alcohol met zijn schip aan de grond was gevaren.

De schipper had een alcoholpromillage van 1,4 in zijn bloed. Dat is bijna drie keer de wettelijk toegestane hoeveelheid.

Omstreeks 13.45 uur zag de Waterpolitie de met gasolie geladen binnenvaarttanker in een kribvak aan de noordelijke Waaloever liggen. Het schip probeerde uit eigen kracht weer uit het kribvak te manoeuvreren. Bij controle aan boord trof de Waterpolitie de schipper, een 36-jarige Rotterdammer, achter het roer aan. De man ontkende in eerste instantie dat hij gevaren had.

Volgens hem had de stuurman het roer bediend en een foutje gemaakt. De stuurman vertelde echter tegen de Waterpolitie dat hij tijdens het ongeval in bed lag. Dit verhaal werd door een ander bemanningslid bevestigd. De ademtest van de schipper die verder geen verklaring meer wenste af te leggen, wees uit dat er alcohol in het spel was.

Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De ademanalyse daar gaf als definitief resultaat dat de schipper een alcoholpromillage van ruim 1,4 in zijn bloed had. Naast het proces-verbaal kreeg de schipper een vaarverbod van 5 uur opgelegd.

De agenten zagen ook dat de Rotterdammer het vaartijdenboek verkeerd had ingevuld. De schipper had vermeld dat hij van 00.00 tot 07.00 uur geslapen had terwijl uit onderzoek bleek dat de schipper die periode aan het roer stond. Ook daarvoor werd proces-verbaal opgemaakt. Het schip is zonder schade uit het kribvak gekomen.
Provincie:
Tag(s):