woensdag, 23. december 2009 - 21:18

Beslag op miljoenenwoning in witwasonderzoek

Barneveld

De districtsrecherche West- Veluwe Vallei heeft in een witwasonderzoek donderdag 3 december 2009 twee aanhoudingen verricht. ‘De verdachten, een 33-jarige man en een 27-jarige vrouw uit Barneveld, zijn 8 december voorgeleid aan de rechter-commissaris en 17 december bij de raadkamer van de rechtbank’, meldt de politie woensdag.

Politie en Openbaar Ministerie verdenken de verdachten van onder meer witwassen, hypotheekfraude, belastingontduiking en de handel in softdrugs. Op basis van verschillende informatie en tips leidde het spoor de politie in de loop van 2009 naar de 33-jarige hoofdverdachte.

Onverklaarbare € 600.000,-
De politie vermoedt dat de verdachten geld hebben verdiend uit een misdrijf, in dit geval vermoedelijk de handel in softdrugs. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachten wederrechtelijk voordeel hebben verkregen dat voorlopig wordt geschat op ongeveer € 600.000,-.

Dit bedrag kan niet worden verklaard uit de legale opbrengsten zoals salaris en spaarbedragen. In dat verband hebben politie en Openbaar Ministerie beslag gelegd op de woning met een waarde van meer dan één miljoen euro, een dure motor met een waarde van ongeveer € 25.000,-, sieraden en een paar duizend euro in contanten.

Inzet politie
Naast de aanhoudingen is donderdag 3 december de woning van de verdachten doorzocht. Bij deze actie waren meer dan tien politie- en recherchecollega’s betrokken van onder meer de unit Noord (Barneveld), het Bureau Financiële Recherche en de districtsrecherche West-Veluwe Vallei.

Ook is er nauw samengewerkt met onder meer de FIOD. Na de aanhouding van de twee hoofdverdachten zijn de afgelopen weken naast een aantal verdachten een groot aantal getuigen gehoord. De getuigen zijn gehoord omdat zij mogelijk iets konden verklaren over de betrokkenheid van de verdachten bij het witwassen.

De verdachten zijn verhoord omdat politie en OM hen verdenken van betrokkenheid bij strafbare handelingen. Hierbij gaat het ondermeer over medeplichtigheid aan witwassen, valsheid in geschrifte en medeplichtigheid bij het opzetten van een hennepkwekerij. In verband met het horen van deze getuigen en betrokkenen kon er niet eerder over het onderzoek worden gecommuniceerd.

90 dagen vast
De raadkamer van de rechtbank Arnhem heeft bepaald dat de twee verdachten nog 90 dagen langer vast blijven zitten. Het onderzoek wordt voortgezet.
Provincie:
Tag(s):