dinsdag, 10. november 2009 - 12:37

Betty Mazereeuw wint Kunstprijs 2009

Urk

Maandag 9 november j.l. overhandigde wethouder Kramer in de Flevomeerbibliotheek de allereerste Urker Kunstprijs aan winnares Betty Mazereeuw. Zij ontving ook een unieke wisseltrofee, de Urker Kunstkei. Het college van Burgemeester en Wethouders reikt met ingang van 2009 eenmaal in de drie jaar de Urker Kunstprijs uit ter stimulering van kunstactiviteiten op Urk.

De werkgroep Kunstprijs, bestaande uit vertegenwoordigers van Flevomeerbibliotheek/SCAB, Stichting Buurtwerk Urk/Kunstkring en de gemeente Urk heeft uit 15 inzendingen drie kunstwerken genomineerd als kanshebber voor de Kunstprijs 2009. De jury, het college van Burgemeester en Wethouders, had de taak om de winnaar van de Kunstprijs 2009 te kiezen.

De jury vindt het fantastisch dat vier jongeren, Wouter de Vries, Grietje Nentjes, Sarah Ras en Miranda Romkes, hun best hebben gedaan en een prachtig driedimensionaal kunstwerk gemaakt hebben. Het kunstwerk bestaat uit drie delen en geeft een goed beeld geeft van het dorp Urk, liggend aan het water met de bekende vuurtoren.

Bewondering heeft de jury voor de 40-jarige kunstenaar Okke Weerstand. Deze beginnend kunstenaar heeft binnen een jaar al 15 werkstukken gemaakt. Zijn inzending is een buste van klei en in brons gegoten van Vincent van Gogh. Het is een werkstuk van professionele kwaliteit en de jury verwacht hij nog vele werkstukken zal maken die in de toekomst mogelijk een Urker galerie zouden kunnen vullen.

De derde genomineerde was Betty Mazereeuw. Hoewel zij inmiddels 71 jaar oud is, kan zij gezien worden als een voorbeeld voor velen! Boetseren is haar hobby en daarom is zij lid van kunstkring “de AKKU”. Ze heeft verscheidene workshops gevolgd en durfde de uitdaging aan om mee te dingen naar de Urker Kunstprijs 2009. “Geborgenheid” is de titel van haar werkstuk dat gemaakt is van keramiek, een stalen ring en natuursteen. Het kunstwerk straalt aandacht, zorg, liefde en vreugde uit en getuigt van creativiteit en betrokkenheid. De jury hoopt dat in de toekomst nog meer ouderen zich bezig gaan houden met kunstuitingen. Daarom is Betty Mazereeuw de winnaar geworden van de Urker Kunstprijs 2009.

Betty Mazereeuw ontving uit handen van wethouder Kramer een envelop met € 500,00. Dit bedrag kan zij besteden op het gebied van kunst. Tevens ontving zij de Urker kunstkei, een unieke wisseltrofee, gemaakt door plaatselijk kunstenaar Geert Weerstand. De kunstkei is een eerbetoon aan Jan de Knipper. De wisseltrofee wordt over drie jaar overgedragen aan de winnaar van de Kunstprijs in 2012. Alle ingebrachte kunstwerken worden tot en met eind december geëxposeerd in de bibliotheek.
Provincie:
Tag(s):