maandag, 22. juni 2009 - 19:54

Bezoekers paardenevenement krijgen hartscreening

Maastricht

Bezoekers van het prestigieuze paardensport-evenement CHIO Aachen kunnen zich dit jaar laten testen op hun persoonlijk risico op een hartinfarct. Dit gebeurt van 30 juni t/m 5 juli in het kader van HAPPY: een uniek screenings- en lifestyleprogramma dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Hart- en Vaatfonds van de Health Foundation Limburg.

HAPPY staat voor Heart Attack Prevention Program for You. Dit is een stapsgewijs programma om mensen met een hoog en onmiddellijk risico op een hartinfarct te herkennen en behandelen. Het maakt daarvoor gebruik van geavanceerde bloedtesten en de nieuwste beeldvormende technologie. Het HAPPY-project wordt geleid door prof. dr. L. Hofstra van het Maastricht UMC+.

Op het CHIO Aachen biedt HAPPY geïnteresseerde bezoekers een eenvoudige health check aan. Dat gebeurt in een van de tenten op het terrein. Het HAPPY-team bepaalt van elke deelnemer de bloeddruk en het cholesterolgehalte. In combinatie met een vragenlijst over medische achtergrond en leefstijl, levert dat voor iedereen individueel een ‘hoge’, ‘gemiddelde’ of ‘lage’ kans op een hartinfarct op. Aan dit risicoprofiel wordt een persoonlijk leefstijladvies gekoppeld. Indien nodig wordt gewezen op verdere medische behandeling. De aanwezigheid van HAPPY op het CHIO Aachen heeft tot doel mensen bewust te maken van hart- en vaatziekten en hen te wijzen op het belang van een gezonde leefstijl. Het CHIO wordt bezocht door 350.000 mensen, onder wie duizenden Nederlanders.

HFL Hart- en vaatziekten is een van de fondsen van Health Foundation Limburg. Health Foundation Limburg maakt zich sterk voor medisch wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. HFL Hart- en vaatziekten steunt specifiek onderzoek naar manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen, zoals HAPPY. Maar ook onderzoek naar nieuwe behandelingen en betere zorg op cardiovasculair gebied krijgt steun. Dat is noodzakelijk, want hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de westerse wereld. Alleen al in Nederland overlijden jaarlijks meer dan 50.000 mensen aan een hartinfarct, beroerte of een andere hart- of vaatziekte.
Provincie:
Tag(s):