maandag, 25. mei 2009 - 10:13

Bijna 90.000 handtekeningen voor nertsenfokverbod

Amsterdam

Morgen, dinsdag 26 mei, overhandigt dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren mede namens de Dierenbescherming bijna 30.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Deze zijn afkomstig van burgers die een einde willen aan de nertsenfokkerij.

Een paar maanden geleden overhandigde Bont voor Dieren, samen met onder meer Henny Huisman en Georgina Verbaan, al 60.000 handtekeningen. In totaal zijn er dus bijna 90.000 steunbetuigingen binnengekomen.

Na de overhandiging buigt de Tweede Kamer zich dinsdagmiddag voor de tweede keer over het wetsvoorstel (van SP en PvdA) om de nertsenfokkerij in Nederland te beëindigen.

Hoewel een duidelijke Kamermeerderheid vindt dat er een einde moet komen aan de nertsenfokkerij, is het nog onduidelijk of er ook een Kamermeerderheid daadwerkelijk voor het wetsvoorstel zal stemmen.

Dit hangt af van de Partij voor de Vrijheid en de ChristenUnie; beide partijen hebben overigens aangegeven principieel vóór een verbod te zijn.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Bont voor Dieren en de Dierenbescherming doen een dringende oproep aan de Kamerleden om het fokken en doden van dieren voor een overbodig luxeproduct te stoppen.

Wij weten ons hierin gesteund door vele bekende en onbekendere Nederlanders. Het wordt hoog tijd dat de politici een belangenafweging maken die uitvalt in het voordeel van bijna 5 miljoen nertsen per jaar.
Maar óók in het voordeel van de honderdduizenden Nederlanders die zich dit verschrikkelijke dierenleed aantrekken.'

Eerder ontvingen alle 150 Kamerleden al een brief van 70 bekende Nederlanders waarin deze de politici opriepen vóór een einde van de nertsenfokkerij te stemmen. Onder de ondertekenaars zijn onder meer Jan Mulder, Maarten van Rossem, Maria Goos, Jort Kelder, Huub Stapel, Wim T. Schippers, Claudia de Breij, Susan Smit, Jan Siebelink, Emile Ratelband en Adelheid Roosen.

In Nederland worden jaarlijks bijna 5 miljoen nertsen vergast. Hiermee is dit land de derde producent van nertsenbont ter wereld. De verwachting is dat van een Nederlands verbod een olievlekwerking uitgaat en steeds meer landen een verbod instellen.

Kroatië, Oostenrijk en Groot-Brittannië hebben al zo'n verbod; andere landen zijn er ook mee bezig. Bont voor Dieren voert mede namens de Dierenbescherming campagne voor een fokverbod.

Nertsen zijn ook na honderd jaar gevangenschap nog niet gedomesticeerd. Dit werd in 2007 bevestigd door een inventarisatie van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van LNV.

Nertsen in fokkerijen hebben nog steeds dezelfde eigenschappen als nertsen in het wild. Dat betekent dat ze nooit wennen aan het leven op een pelsdierenfokkerij.

Recent opinieonderzoek (2008) door Planet Panel toonde bovendien wederom aan dat een meerderheid van de bevolking (77,3%) achter een verbod op de nertsenfokkerij staat.
Provincie:
Tag(s):