maandag, 21. september 2009 - 13:37

Bijna allemaal 100% nuchter bij alcoholcontroles

Zwolle

Tijdens een reeks van alcoholcontroles op meerdere locaties langs de autosnelwegen van donderdag 16 tot zondag 20 september zijn 'maar' 25 bestuurders met te veel alcohol op betrapt. De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) controleerde in totaal 5616 bestuurders.

Het percentage bestuurders dat geen alcohol had gedronken bedroeg dus bijna 100%. Dit heeft het KLPD maandag laten weten. Vijfentwintig bestuurders hadden wel teveel alcohol gedronken, waarvan één beginnende bestuurder. Er is één rijbewijs ingevorderd. Het hoogst gemeten promillage was 550ug/l; dat komt overeen met ongeveer 1.3 promille. Ook zijn er negenentwintig processen-verbaal uitgeschreven voor overtredingen van de Wegenverkeerswet en het overschrijden van de maximumsnelheid.

Alcomobilist slaat op de vlucht
Op de A1 bij Muiderberg ging een bestuurder, die net geblazen had en waarbij alcohol geconstateerd was, er plotseling in volle vaart vandoor. Daarbij werd een politiemedewerker in opleiding met de buitenspiegel geraakt. De studente kwam ten val en raakte licht gewond. De bestuurder kon niet meer worden achterhaald.

Ruim 10% verkeersdoden door alcohol
De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2006 vielen er 811 doden in het verkeer. Uit de gegevens van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uit 2005 waren er in ons land door het gebruik van alcohol in het verkeer 95 verkeersdoden te betreuren. Het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van een alcoholongeval wordt geschat op 2600. De maatschappelijke kosten hiervan bedroegen in 2005 ongeveer 1,5 miljard Euro.

De controles vonden plaats op de rijksweg A28 bij Zwolle, A2 bij Utrecht, A1 bij Muiderberg, A16 bij Zevenbergschen Hoek en de A67 bij Waalre, Geldrop en Someren.

Aan de controles werkten 170 medewerkers mee.
Provincie:
Tag(s):