dinsdag, 20. oktober 2009 - 9:59

Bijna helft van Nederlanders kent eigen bloedgroep niet

Nederlanders weten niet veel over hun eigen bloed of over de bloedvoorziening in Nederland. Bijna de helft van de Nederlanders (47%) kent bijvoorbeeld zijn of haar bloedgroep niet. Daar kan verandering in komen tijdens de open dagen van Sanquin.

Tijdens oktober kennismaand kan iedereen die meer wil weten over bloed, bloedgroepen en de bloedvoorziening terecht bij verschillende locaties van Sanquin. De open dagen van Sanquin zijn in Groningen (22 oktober), Amsterdam (24 oktober), Eindhoven (24 oktober) en Delft (31 oktober). Het programma is te vinden op de website van sanquin.

Eerder dit jaar deed Sanquin, de Nederlandse bloedvoorzieningsorganisatie, een onderzoek onder bijna 1.200 Nederlanders. De uitkomsten waren opmerkelijk. Bijna iedereen begrijpt dat bloeddonors essentieel zijn voor de gezondheidszorg en 45% van de ondervraagden gaf aan bloed te willen doneren. In de praktijk is slechts 2,5% van de Nederlanders bloeddonor. Maar liefst 26% van de respondenten zegt geen bloed te geven uit angst voor bloed, naalden en flauwvallen.
Categorie:
Tag(s):