donderdag, 2. april 2009 - 21:58

Bijzondere proefvaart op vaarweg Almelo-Coevorden

Coevorden

Vrijdag 3 april vindt de eerste van een drietal bijzondere proefvaarten plaats op de vaarweg Almelo-Coevorden. Een zogenoemd koppelverband (twee aan elkaar gekoppelde schepen) van 100 meter lengte en 6,6 meter breedte en voorzien van twee lagen containers gaat de proefvaarten maken.

De vaartocht van Almelo naar Coevorden is 33 kilometer en gaat naar verwachting ongeveer 7 uur duren.

De inspectie scheepvaart van de provincie Overijssel begeleidt de proefvaarten. Tijdens de proefvaarten wordt gekeken wat de effecten zijn voor het andere scheepvaartverkeer. Verder wordt bezien of en zo ja, welke aanpassingen nodig zijn aan de infrastructuur (sluizen, bruggen) en het koppelverband zelf. Ook de wachttijden van het wegverkeer bij bruggen en sluizen worden tijdens de monitoring meegenomen.

Het vaarschema van de eerste proefvaart ziet er als volgt uit (tijden bij benadering en uiteraard onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden):
08.30 uur vertrek sluis Aadorp Almelo
09.30 uur Brug Westeinde, Vriezenveen
10.15 uur Daarlerveen
10.30 uur Grote Puntbrug, Vroomshoop
12.30 uur Gouden Ploegbrug
15.00 uur Steensteegbrug, Gramsbergen
15.15 uur De Haandriksluis
15.45 uur aankomst Coevorden

Het koppelverband, dat de proefvaarten gaat uitvoeren, bestaat uit de schepen ‘Patmar Z’ en de ‘Kemp 2’. De diepgang bedraagt ongeveer 1,80 meter, de hoogte boven de waterlijn is maximaal 5 meter. Het koppelverband vaart met een maximumsnelheid van 6 km/uur.

De provincies Overijssel en Drenthe hebben aan transporteur Nijhof-Wassink BV op zijn verzoek toestemming verleend voor drie proefvaarten, omdat zij het goederenvervoer over water willen stimuleren. De evaluatie van de proefvaarten is naar verwachting in juni gereed. Daarna beslissen beide overheden of er structureel met koppelverbanden gevaren mag worden op de vaarweg Almelo-Coevorden.
Provincie:
Tag(s):