dinsdag, 13. oktober 2009 - 15:40

'Binnenvetters hebben meer gezondheidsproblemen'

Tilburg

Mensen die veel negatieve emoties ervaren en deze niet uiten, ervaren meer gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit het onderzoek van Aline Pelle. Zij ontdekte dat negatief ingestelde hartfalenpatiënten veel minder vaak met hun klachten naar een arts of verpleegkundige gaan.

Ook de persoonlijkheid van de partner kan van grote invloed zijn bij hartfalenpatiënten. NWO-onderzoeker Aline Pelle promoveert op 16 oktober aan de Universiteit van Tilburg.

Aline Pelle onderzocht patiënten met een zogenaamde Type D persoonlijkheid. Deze mensen ervaren veel negatieve emoties en uiten deze niet uit angst voor afwijzing door anderen. Het was al bekend dat dit persoonlijkheidstype bij hartpatiënten samenhangt met angst en depressie en verminderde gezondheidstoestand. Aline Pelle bracht onder andere in kaart welke processen daaraan ten grondslag kunnen liggen.

Veel van de negatievelingen bleken bij klachten van hartfalen geen contact op te nemen met de arts of gespecialiseerd verpleegkundige. Hierdoor hadden zij een zes keer grotere kans op een verslechterende gezondheidstoestand dan normale hartpatiënten.Liever geen vrolijke partner

Pelle stelde vast dat niet alleen de persoonlijkheid van de patiënt grote invloed heeft op de stemming van de patiënt. Ook de persoonlijkheid van de partner speelt een grote rol. Met name de combinatie binnen het koppel bleek van belang te zijn. Type D patiënten met een partner zonder Type D persoonlijkheid rapporteerden de laagste huwelijkskwaliteit, nog lager zelfs dan de Type D patiënten met net zo’n negatief ingestelde partner.

Geen oorzaak voor overlijden

Hoewel een Type D persoonlijkheid samenhangt met allerlei negatieve gezondheidsuitkomsten, bleek uit de resultaten van Pelle dat er geen relatie is met een grotere kans op overlijden bij hartfalen. Met deze ontdekking weerlegt Pelle resultaten van eerder onderzoek.

Het onderzoek van Aline Pelle maakt onderdeel uit van het Vici-project van Johan Denollet. Hij ontving in 2004 een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.
Categorie:
Tag(s):