dinsdag, 3. februari 2009 - 23:22

Blijvende overlast heiwerkzaamheden Stadionkwartier

Eindhoven

De omwonenden van het nieuwbouwproject Stadionkwartier zullen toch voorlopig in de overlast blijven zitten. De gemeente is niet van plan de heiwerkzaamheden stil te zetten.

De omwonenden uit het Philipsdorp en de Lijsterbesbuurt klagen al weken steen en been om de heiwerkzaamheden van het nieuw te bouwen appartementencomplex met een enorme parkeergarage eronder. Bewoners zeggen dat ze bijna hun huis uit trillen door het lawaai en hevige trillingen die nu twee en over een week drie heimachines maken. De heiwerkzaamheden zullen drie maanden duren. In die tijd zullen zo'n 1500 stalen palen worden geslagen

De gemeente heeft de bouwput laten inbouwen door een enorme muur van zeecontainers van vier hoog om het lawaai en de trillingen tegen te gaan. Een onafhankelijk ingeniersbureau meet dagelijks wat de overlast precies is en zodra de normen worden overschreden wordt de gemeente ingeschakeld. Volgens dat bureau vallen de geluidsmetingen op een paar na binnen de normen en voldoen aan de prognoses. De trillingen zijn wel heviger en overschrijden de grenswaarden voor schade uit de normen die zijn gesteld door richtlijnen van de Stichting Bouwresearch.

Wethouder Fiers kan niets beginnen tegen de werkzaamheden omdat er geen juridische basis is. In de bouwverordening zijn geen geluidsnormen opgenomen, waar de gemeente op kan handhaven. Een motie van D66 om het werk te stoppen en te wachten tot een stillere heimethode is, kreeg dinsdagavond in de gemeenteraad geen meerderheid.

Wel zei Fiers iets te gaan doen voor de schrijnende gevallen.
Provincie:
Tag(s):