woensdag, 12. augustus 2009 - 15:34

Blik op Delfzijl: zeesluizen - industrialisatie – zeehavens

Delfzijl

Van 15 tot en met 30 augustus 2009 is in Molen Adam in Delfzijl een kleine, maar fijne expositie te zien met werken (schilderijen, grafiek en tekeningen) van vrijwel uitsluitend Ploegschilders.

Het onderwerp is Delfzijl. De kern van deze tentoonstelling bestaat uit werken die in november 1956 tijdens de tentoonstelling ‘Schilders zien Delfzijl‘ te zien waren. Het provinciebestuur van Groningen had destijds twaalf gerenommeerde kunstenaars gevraagd om de aanleg van de nieuwe zeesluizen in Farmsum, de verbetering van het Eemskanaal en de bouw van de Sodafabriek te vereeuwigen. Schilders als Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan ten Have, Jan van der Zee en andere Ploegschilders trokken daarop naar de noordelijke havenstad.


Een aantal van deze werken is in de collectie van de Provincie Groningen en de Gemeente Delfzijl terecht gekomen en het is voor het eerst, sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw, dat ze nu weer voor een algemeen publiek te zien zijn. Kortom, een pareltje van een tentoonstelling die een bezoek aan Delfzijl extra de moeite waard maakt tijdens DelfSail.
Provincie:
Tag(s):