Deze middelen kunnen voor deze leeftijdsgroep gevaarlijk zijn en zelfs hun leven bekorten. Veel artsen zijn zich volgens de Ruijter hiervan niet bewust.
Tot ongeveer het tachtigste levensjaar vergroten een hoog cholesterolgehalte, overgewicht en een hoge bloeddruk de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten, zo blijkt uit studie. Maar dat geldt niet voor 85-plussers. Sterker nog, 85-plussers met een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte of overgewicht leven zelfs langer. Hoe dat precies komt, is nog niet duidelijk. Daarvoor moet eerst meer onderzoek worden gedaan.
Het verontrust de Ruijter dat 85-plussers vaak standaard medicijnen krijgen voorgeschreven om hun bloeddruk te verlagen. Hoogbejaarden kunnen namelijk heel anders reageren op de middelen. De medicijnen kunnen hun geestelijke vermogens sneller laten afnemen, hun nierfunctie verslechteren en het risico op valpartijen vergroten, aldus De Ruijter.
Veel (huis)artsen weten volgens De Ruijter niet dat de traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten niet op hoogbejaarden van toepassing zijn. ,,Zij hebben altijd geleerd dat een hoog cholesterolgehalte slecht is.'' Overigens raadt hij pillenslikkende ouderen niet aan om plotsklaps met hun medicatie te stoppen. Zij moeten dit volgens hem altijd in overleg met hun arts doen.
woensdag, 28. oktober 2009 - 8:11
Bloeddrukverlager risico voor hoogbejaarden
Leiden
Universitair onderzoeker en huisarts Wouter de Ruijter van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waarschuwt vandaag in het Nederlands Dagblad voor het voorschrijven van bloeddrukverlagende middelen aan 85-plussers.
Categorie:
Tag(s):