donderdag, 25. juni 2009 - 22:19

Bloedspoor overblijfwacht in tas B.

Amsterdam

Het onderzoek in de zaak tegen de 31-jarige Mohammed B., die ervan wordt verdacht in maart overblijfwacht Leo van Trappe te hebben vermoord bij een schoolplein, is nog niet helemaal klaar. Dit maakt AT5 vandaag bekend.

Justitie laat in de zomer onder meer aanvullend DNA-onderzoek en een onderzoek naar de psychische gesteldheid van de verdachte uitvoeren. Begin september gaat vervolgens de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen B. van start. In een tas die B. bij zijn aanhouding bij zich had, is een bloedspoor van Van Trappe gevonden.

Dat bleek donderdag tijdens de eerste pro-formazitting van de zaak tegen B. Zijn advocaat Harald Meijer vroeg tijdens de zitting om vrijlating van zijn cliënt, omdat er geen direct bewijs zou zijn voor B.'s betrokkenheid bij het doodsteken van Van Trappe. De rechtbank wees dit verzoek af.

Op camerabeelden zou te zien zijn hoe B. kort voor het misdrijf uit tramlijn 16 stapt en richting de school loopt. Zeker twee getuigen hebben verklaard B. te hebben zien rondlopen in de buurt van het schoolplein. B. maakte volgens hen een nerveuze indruk. Een taxichauffeur verklaarde bij de politie dat hij de man op een bankje vlakbij de school een sigaar zag roken.

Toen een van de getuigen B. een dag later ergens anders in de stad zag lopen, belde deze de politie. B. werd daarop aangehouden bij een metrostation. In de tas die hij bij zich had zat een mes. Op dat mes zijn geen sporen aangetroffen, wel trof de politie in de tas een bloedspoor van Van Trappe aan. Uit onderzoek op de computer van B. bleek dat de man via Google gezocht had naar de termen 'basisscholen Oud-Zuid Amsterdam'.

Waarom de 69-jarige Van Trappe precies werd doodgestoken, is nog steeds onduidelijk. Belangrijkste verdachte B. heeft zich in de verhoren tot nu toe meestal beroepen op zijn zwijgrecht. Eén keer heeft hij gezegd dat hij onschuldig was, zo bleek tijdens de zitting. Tijdens het verdere onderzoek zal hij nogmaals worden verhoord, volgens zijn advocaat wil B. mogelijk een verklaring afleggen. In de rechtbank was B. donderdag niet aanwezig, volgens zijn raadsman omdat hij grote moeite heeft om in kleine ruimtes te zitten.

De 69-jarige Van Trappe werd doodgestoken vlakbij het gezamenlijke schoolplein van de Willemsparkschool en de Montessorischool aan de Willem Witsenstraat. Op dat moment was de pauze aan de gang, waardoor kinderen het misdrijf zagen gebeuren.
Provincie:
Tag(s):