woensdag, 11. november 2009 - 15:39

Boegbeeld Ron Jans weg bij FC Groningen

Groningen

(Elfvoetbal) Aan het langste huwelijk van de Eredivisie komt een einde. Na dit seizoen vertrekt Ron Jans bij FC Groningen. De club betreurt het besluit van zijn coach, maar Jans is toe aan een nieuwe ervaring.

"Ik wil benadrukken dat ik het hier nog steeds heel goed naar mijn zin heb. De jaren bij FC Groningen zijn de mooiste in mijn voetballeven", zegt Jans. "Daar ben ik de club enorm dankbaar voor. Ik zag nog voldoende perspectief om door te gaan. Ik ben dan ook niet toe aan een nieuwe uitdaging, maar meer naar een nieuwe ervaring. Ik wil mezelf weer in het diepe gooien."

"Tot nu toe zijn er twee momenten in mijn leven geweest, die mij een ervaring hebben gegeven waarnaar ik nu weer op zoek ga", vertelt Jans in een persbericht. "De eerste keer was dat mijn overgang als voetballer naar Japan en de tweede keer betrof het de overstap van leraar Duits naar fulltime trainer. Ik ben nu 51 jaar en ga op zoek naar een nieuwe omgeving waar ik me weer moet zien te redden. Ik heb nog niets achter de hand en kies bewust voor een nieuwe onzekerheid. Spannend en we zien wel waartoe dat leidt. Uiteraard gaan we dit seizoen op een zo goed mogelijke wijze afsluiten."

Jans maakte zijn beslissing dinsdagavond bekend in Groningen. Algemeen directeur Hans Nijland, technische manager Henk Veldmate en Jans hadden toen een gesprek over de toekomst van de trainer. Het contract van Jans loopt na dit seizoen af. Jans gaf aan dat hij aan zijn laatste jaar bezig is in Euroborg.

Nijland noemt het aanstaande vertrek van de hoofdtrainer bijzonder spijtig. "Wij hadden de intentie nog met elkaar door te gaan. Wij kennen met Ron Jans een uitermate succesvolle periode. Hij is voor ons meer dan een trainer/coach, hij is een boegbeeld van de club geworden. Na acht jaar gaat daar een einde aan komen. Een geweldige tijd en nog steeds. We hopen en verwachten het seizoen op een succesvolle manier af te maken, dat verdient Ron Jans."

FC Groningen zal zich de komende periode gaan beraden over de opvolging van Jans, aldus Nijland. "Het is nog vroeg in het seizoen. De duidelijkheid die er nu ligt, geeft ons de mogelijkheid in alle rust naar een geschikte kandidaat te zoeken. Wij zullen hierbij zeer zorgvuldig te werk gaan en zullen dan ook alle benodigde tijd nemen voor het aanstellen van een goede opvolger."

Het aanstellen van Jans is 2002 was destijds een enorme verrassing. De oud-speler van de club had alleen trainerservaring als assistent-coach bij FC Emmen. Onder zijn leiding groeide Groningen uit van een degradatiekandidaat naar een subtopper.
Categorie:
Tag(s):