donderdag, 10. december 2009 - 14:00

'Boeven vang je met boeven'

Den Haag

Overlastgevende jongeren moeten door iemand uit hun eigen groep op hun gedrag worden aangesproken. Dat concludeert minister Van der Laan op 9 december 2009 tijdens zijn wijkbezoek aan de Haagse Schilderswijk. "Boeven vang je met ‘boeven’. Tussen aanhalingstekens dan. Dat is het geheim van de straatcoaches, die komen vaak uit de groep zelf."

En dat is ook het geheim van MOVE. Deze meidengroep was de overlast aan het Jan van Campenplein zat en sprak de jongeren aan op hun gedrag. De gemeente vervangt geen kapotte speeltoestellen meer omdat ze toch steeds weer gesloopt worden. Maar de meidengroep dringt wel tot de jongens door.

'Wij kennen ze. Het zijn de vrienden van onze broers en de broertjes van onze vriendinnen. Als ik iemand aanspreek, zal die mij niet uitschelden', vertelt Nasia. 'Dat kan de gemiddelde politieman niet zeggen', reageert Van der Laan. Dankzij deze meiden zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst. Sinds ongeveer een jaar gaat het beter op het Jan van Campenplein. Maar de meidengroep helpt nog steeds mee. De minister vindt dit 'een goed verhaal'.
Provincie:
Tag(s):