donderdag, 1. oktober 2009 - 10:00

Bond wil werkgaranties bij fusie voederbedrijven

Meppel

“Door de aangekondigde fusie tussen Agrifirm en Cehave krijg je een enorm groot bedrijf op de voedermarkt”, zegt Frans van de Veen, bestuurder van de CNV BedrijvenBond: “Ik wil behoud van werkgelegenheid voor de medewerkers van beide bedrijven. In totaal hebben zij ruim 3.000 mensen in dienst, waarvan de meeste in Nederland werken. Verder maak ik mij ook wel zorgen over het feit dat veel fusies vastlopen op interne machtsstrijd en cultuurverschillen. Ik vind dit een belangrijk aandachtspunt in het fusietraject.”

Agrifirm en Cehave kondigden eerder vandaag een mogelijke fusie aan. Bij de twee coöperatieve bedrijven zijn bij elkaar 21.000 leden aangesloten. Een fusie maakt hen direct koploper op het gebied van voer, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Cehave richt zich vooral op Zuid Nederland en is met een plantaardige divisie Agerland, al wel actief in het noorden van Nederland. Agrifirm zit met name in Midden en Noord-Nederland.

Van de Veen geeft aan de fusiebesprekingen nauwlettend te volgen: “Bij een fusie van deze omvang, worden vaak bedrijfsonderdelen afgestoten, om zo toestemming te krijgen vanuit de Europese Unie. Ik zal er alles aan doen om werkzekerheid te garanderen voor alle mensen die nu bij de twee coöperaties in dienst zijn.”
Provincie:
Tag(s):