vrijdag, 14. augustus 2009 - 21:01

Borger-Odoorn heeft eerste elektrische ambulancevoertuig op Europese vaste land

Borger

De gemeente Borger-Odoorn heeft het eerste elektrische ambulancevoertuig van ons land en van Europa op de vaste wal. Burgemeester Marco Out van de toeristengemeente kreeg donderdagmiddag in het Verkeerspark Assen formeel de sleutels overhandigd van de Th!nk City, waarna de elektrische auto afreisde naar de ambulancepost van UMCG Ambulancezorg langs de N34 bij Borger. Het voertuig is bestemd voor ondersteunende diensten en personeelsvervoer. Ook kan het snel accelererende voertuig worden gebruikt als piketauto. De Th!nk is een volledig voorrangsvoertuig, in gele ambulancekleur en met zwaailicht en sirene.

UMCG Ambulancezorg nam onlangs een identiek voertuig in gebruik op Terschelling, waar de elektrische auto een bijdrage levert aan het project Duurzame Waddeneilanden. Om ook aan de vaste wal ervaring op te doen met elektrisch rijden, is door de ambulancedienst bewust gekozen voor de gemeente Borger-Odoorn. De gemeente werkt hard aan een duurzaam karakter, is toeristisch aantrekkelijk en wil dat ook graag blijven, maar is ook een gemeente waar de nieuwste technologische ontwikkelingen in de praktijk worden gebracht, zoals bijvoorbeeld het Lofar-project waarmee het heelal wordt verkend. Volgens UMCG Ambulancezorg is het de ideale omgeving om de elektrische Th!nk City beter te leren kennen.

De Th!nk is een Noors product, dat naar Nederland is gehaald door Elmonet uit Eelde. De auto is een tweezitter met veel bagageruimte. Op een volle accu kan 180 kilometer worden gereden. De topsnelheid is 115 kilometer per uur. Opladen kan vanuit ieder willekeurig stopcontact met 230 volt. UMCG Ambulancezorg wil met de Th!nk City laten zien dat ook voor hulpverleningsdiensten elektrisch rijden geen utopie meer is.

De organisatie wil in haar bedrijfsvoering zo milieubewust mogelijk zijn. Zo heeft ze door de aanschaf van moderne ambulances met zuiniger motoren en de invoering van een andere rijstijl en een effectievere inzet van ambulances de afgelopen paar jaar een brandstofbesparing van zo’n 75 procent weten te bereiken en dus ook de uitstoot van schadelijke stoffen enorm weten terug te dringen.
Provincie:
Tag(s):