maandag, 20. april 2009 - 10:38

Bosbrandjes aangestoken, 'Charly' vliegt weer

Soest

De brandweer van Soest werd zondagavond gealarmeerd voor een bosbrandje in de Korte Duinen. Onderweg kreeg de uitruk een prioriteit 1 in plaats van prioriteit 2. Dit omdat wandelaars in het bos hadden gemeld dat er op meer plekken brandjes waren.

Dat wees op brandstichting, vermoedelijk door twee jongens die men uit het bos had zien komen. De meeste brandjes waren beperkt van omvang en al door voorbijgangers met behulp van takken en zand geblust. Waar het nog smeulde, heeft de brandweer één straal ingezet of de brandplekken met zand afgedekt.

'Charly' wakend oog vanuit de lucht

Vanaf maandag vliegt 'Charly' weer boven de Utrechtse Heuvelrug. Vanuit de lucht wordt gecontroleerd op bosbranden.

Zodra de verkenners in de lucht een verdachte rookpluim ziet, slaan ze alarm en schaket de meldkamer het dichtsbijzijnde brandweerkorps in. Vanuit de lucht kan men contact leggen met de aanrijdende voertuigen en zo snel aansturen naar de brandhaard. De droogte-index is op dit moment code Oranje.

Dit betekent dat er in de natuurgebieden en minimaal 50 meter uit de rand van het natuurgebied geen kookvuren mogen worden gemaakt met vaste brandstoffen (zoals hout en houtskool). Vuurkorven, fakkels en vuurwerk zijn ook niet toegestaan, en natuurlijk wordt roken in het gebied afgeraden.

De brandweer zal standaard met meerdere voertuigen uitrukken om de brand te bestrijden.
Provincie:
Tag(s):