dinsdag, 20. oktober 2009 - 15:30

Bouw van geluidsschermen langs spoor in Holten van start

Holten

Aan de noordzijde van de spoorlijn in Holten wordt dinsdagmiddag begonnen met de bouw van een geluidsscherm dat globaal loopt vanaf de Aaltinksweg tot aan het station van Holten. 'Aan de zuidkant van het spoor loopt het scherm vanaf het Kollingserf tot aan het station', meldt de provincie Overijssel.

Bouwen vanaf het spoor
Het bijzondere is dat de schermen grotendeels worden gebouwd vanaf het spoor. Dat is mogelijk doordat gebruik kan worden gemaakt van een langdurige buitendienststelling in verband met de bouw van een tunnel in de Reggesingel in Rijssen en de vernieuwing van wissels op het emplacement in Deventer.

Bouwen vanaf het spoor heeft het voordeel dat vrijwel geen gebruik hoeft te worden gemaakt van grond van aanwonenden. Verder heeft bouwen vanaf het spoor het voordeel dat de aanwezige bomen en struiken langs de spoordijk kunnen blijven staan.

Naast de geluidsschermen worden over enige tijd ook zogenaamde raildempers aangebracht aan de spoorrails. Die moeten samen met de geluidsschermen het geluid van de spoorlijn verminderen.

Stalen spoorbruggen
Bij dit saneringsproject worden ook de beide stalen spoorbruggen in Holten aan de onderzijde, door middel van een akoestische omkasting afgeschermd. De schermen in Holten vormen onderdeel van het NaNOV-project. In dat project werken provincie Overijssel en de gemeenten langs de spoorlijn Deventer – Oldenzaal samen bij het realiseren van in totaal zo’n 20 km geluidsscherm.

Starthandeling werkzaamheden
Dinsdagmiddag om 17.00 uur verrichten wethouder Ben Wolberink van gemeente Rijssen – Holten en Cees de Vries, directeur van ProRail regio Noord Oost de starthandeling voor de bouw van de geluidsschermen langs de spoorlijn in Holten. De starthandeling vindt plaats bij rotonde op de kruising van de Dorpsstraat, Deventerstraat en Raalterweg.
Provincie:
Tag(s):