maandag, 11. mei 2009 - 16:20

Brand op benzinetanker in haven Hengelo

Hengelo

Maandagmorgen is de Binnenhavenstraat in Hengelo enige tijd afgesloten geweest omdat er in de haven op een binnenvaartschip, dat benzine en diesel vervoerde, brand was uitgebroken. Door mogelijk ontploffinggevaar is de directe omgeving rond het schip ruim afgesloten geweest. Dit heeft een woordvoerder van de brandweer gemeld.

Vanmorgen rond 10.10 uur rukte brandweer Hengelo uit naar een brand op het binnenvaartschip van firma Iris b.v. gelegen aan de Havenkade in Hengelo. De brand is vermoedelijk ontstaan in de machinekamer. Hiernaar wordt nader onderzoek verricht door de Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).

De schipper en zijn medewerker hebben al varende geprobeerd om zelf de brand te blussen. Toen dit niet lukte, heeft de schipper de meldkamer gebeld en zijn binnenvaartschip aangemeerd aan de Havenkade.

De brandweer heeft na aankomst de brand in de machinekamer geblust met schuim. De lading die het binnenvaartschip vervoerde bestond uit benzine en diesel. Door een adequate en veilige inzet van de brandweer werd voorkomen dat de brand oversloeg naar deze lading.

De brand is daarmee beperkt gebleven tot de machinekamer. Het woondeel aan de achterzijde van het schip is nog bewoonbaar. De schipper en zijn medewerker konden tijdig het schip verlaten en zijn ongedeerd gebleven. Binnen het uur kon om 11.05 het sein ‘brand meester’ worden gegeven.

Uit voorzorg zijn een duikteam en een ambulance ter plaatste gekomen, maar hun inzet is gelukkig niet nodig geweest. De KLPD en de verkeersinspectie overleggen samen met de schipper hoe verder wordt omgegaan met de afhandeling van de geleden schade en eventueel lossen van de lading en het vrijgeven van het schip.

Rond halftwaalf is de omgeving weer vrijgeven. De oorzaak van de brand is onbekend. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.
Provincie:
Tag(s):