zaterdag, 3. januari 2009 - 11:42

Brand Venhuizen verwoest zeven loodsen bollenbedrijf

Vrijdagavond 2 januari brak er omstreeks 20.30 uur brand uit bij bloembollenbedrijf Langedijk aan de Westerkerkweg in Venhuizen. Het bedrijf bestaat uit acht loodsen, waarvan zeven ernstige schade hebben opgelopen. Dit meldt de gemeente Drechterland.

Of de Stebo tennishal verloren is gegaan is nog onduidelijk, maar het woonhuis is gespaard gebleven.

Het vuur was tot kilometers in de omtrek te zien. De brandweer is met groot materieel uitgerukt en kreeg hulp van korpsen uit de regio. Er is uiteindelijk opgeschaald naar een compagnie, dat zijn 8 blusvoertuigen. Hoogwerkers zijn ingezet om de brand van bovenaf te bestrijden. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij de brand en er raakte niemand gewond. Rond 01.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven.

In één van de schuren verblijven Poolse werknemers van het bedrijf. In totaal hebben 13 personen elders een onderkomen moeten zoeken.

Er is veel water uit de omliggende sloten vandaan gehaald om de brand te blussen. Hierdoor is het waterniveau gedaald. Een gevolgd is ook dat de stroming die dit tot gevolg heeft het ijs enorm verzwakt. Hoewel het ijs al niet betrouwbaar was en de sloten rondom de schuren niet intensief gebruikt worden om op te schaatsen, is het dringend advies het ijs niet op te gaan.
Provincie:
Tag(s):