donderdag, 26. februari 2009 - 20:56

Brandoefening in Nationaal Park Dwingelderveld

Diever

Op zaterdag 28 februari houdt Brandweer Zuidwest Drenthe een grote oefening ‘natuurbrandbestrijding’ in het Nationaal Park Dwingelderveld. Aan de oefening doen vijf brandweerposten mee: Dwingeloo, Ruinen, Havelte, Vledder en de Wijk-Koekange.

Voor de natuurgebieden in de gemeente Westerveld is een nieuw natuurbrandbestrijdings-plan opgesteld; dit nieuwe plan wordt tijdens de oefening gebruikt. Het plan geeft op snelle wijze informatie over bijvoorbeeld waterwinning en de wegen in het gebied. Naast het ‘uittesten’ van het plan, wordt aanstaande zaterdag ook de samenwerking en communicatie tussen de terreinbeheerder (Natuurmonumenten), politie, brandweer en andere organisaties geoefend, in geval van een natuurbrand.

Voor de brandweer is realistisch oefenen belangrijk en noodzakelijk. In goed overleg met terreinbeheerders wordt ieder jaar een geschikte locatie gezocht voor een natuurbrandoefening. Afhankelijk van onder andere het gebied en de omgeving wordt er gebrand óf wordt er een brand nagebootst met rooktonnen gevuld met stro. Vorig jaar werd geoefend in een heidegebied in het Drents-Friese Wold, waarbij pijpestrootjes werden afgebrand. Dit jaar wordt er geoefend in een heidegebied op het Dwingelderveld met rooktonnen.

De oefening begint om 13.00 uur en eindigt om ca. 16.00 uur, waarna er een evaluatie wordt gehouden in het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Uiteraard zal de veiligheid voor het gebied, de mensen en dieren, niet in gevaar komen.
Provincie:
Tag(s):