zondag, 18. januari 2009 - 15:35

Brandstichting bij pand Amsterdamse synagoge

Amsterdam

In de nacht van zaterdag op zondag 18 januari werd rond 02.10 uur brand gesticht tegen de deur van de synagoge aan de Lekstraat waarin ook veilinghuis Glerum gevestigd is. Bij deze brandstichting werd gebruik gemaakt van een brandbare vloeistof. Dit heeft de politie zondag laten weten.

De schade bleef beperkt tot de buitendeuren van het pand. In het pand werd door de rook wel het brandalarm geactiveerd. Het vuur doofde vanzelf. Vermoedelijk waren bij de brandstichting twee mannen betrokken die op een kort model motorfiets reden. Zij waren beiden in het donker gekleed en droegen geen helmen.

In de jaren zeventig kwam het pand op de nominatie voor sloop. In plaats hiervan kwam het Verzetsmuseum in het pand, terwijl de voormalige jeugdsjoel dienst bleef doen als synagoge. In 1999 verhuisde het Verzetsmuseum naar het gebouw Plancius in de Plantage. In de grote ruimte van de Lekstraat Synagoge is thans een veilinghuis gevestigd.

De politie vraagt mogelijke getuigen of mensen die informatie hebben over deze brandstichting om telefonisch contact op te nemen met het Bureau Districtrecherche Zuid via 020-5592400.
Provincie:
Tag(s):