vrijdag, 6. maart 2009 - 21:17

Brandstichtingen Zuidwolde opgelost

Zuidwolde

Met de aanhouding van een groep jongeren uit voornamelijk Zuidwolde heeft de politie een aantal brandstichtingen in en rond het dorp kunnen op lossen. De branden woedden tussen 13 december 2008 en eind januari 2009. Ook een aantal diefstallen en vernielingen in die periode is opgelost. De hoofdverdachte is een 18 jarige jongen uit Zuidwolde. Hij zit in voorlopige hechtenis. In totaal loste de politie 15 zaken op en zijn 11 jongeren als verdachte verhoord.

In december brandden aan de het Oosterveld in Hoogeveen en de Noorderweg in Zuidwolde schuren af waarbij o.a. ook een camper in de vlammen verloren ging. Een paar dagen later vloog aan De Marsen in Zuidwolde een schuur in brand, in januari gevolgd door een schuur aan de Dingspil en een berg hooibalen aan de Meppelerweg, beiden in Zuidwolde.

Kort na de jaarwisseling ontploften in Zuidwolde op het Kerkplein en het voetbalveld aan het Sportlaantje gasflessen, met brand en aanmerkelijke schade als gevolg. Korte tijd later werden vernielingen gepleegd bij de basisschool aan De Zaaier.

Vooral het onderzoek naar deze laatste zaken leverde de politie aanwijzingen op richting een groep jongeren en de 18 jarige hoofdverdachte. Het onderzoek kwam in een stroomversnelling toen eind januari de hoofdverdachte op heterdaad werd aangehouden in De Krim waar hij met een in Zuidwolde gestolen auto in het water reed. Ook twee 16 jarige jongens uit De Krim zijn daarbij aangehouden. De zaak tegen deze twee verdachten is afgehandeld door de regiopolitie IJsselland. De hoofdverdachte werd overgedragen aan de regiopolitie Drenthe.

Tijdens het verdere onderzoek bekende de verdachte zijn aandeel in de diefstal van de auto, de branden, de vernielingen en een aantal andere zaken. In februari verhoorde politie nog eens 10 jongeren van 13 t/m 24 jaar uit Zuidwolde, Kerkenveld, Hoogeveen en Noordscheschut. Een aantal van hen is aangehouden. De overige zijn op het politiebureau ontboden. Al deze jongeren worden er van verdacht in meer of mindere mate betrokken te zijn geweest bij één of meerdere delicten. Drie verdachten zijn geleid voor de Rechter Commissaris. Die stelde twee van hen in vrijheid maar gelaste de inbewaringstelling van de hoofdverdachte. Inmiddels is hij door de Raadkamer in voorlopige hechtenis gesteld voor een periode van 90 dagen. De politie maakt tegen alle jongeren proces-verbaal op.

Uiteindelijk konden 15 zaken worden opgelost. Naast de al genoemde autodiefstal, brandstichtingen en vernieling gaat het om de diefstal van een tractor, een bromfiets, accu’s en de gasflessen die later tot ontploffing zijn gebracht en twee inbraken in Hoogeveen en Zuidwolde. Alle zaken zijn gepleegd in december 2008 en januari 2009.

Een aantal gestolen goederen is teruggevonden, waaronder de auto, tractor en bromfiets, deze zijn teruggegeven aan de eigenaars.
Provincie:
Tag(s):