maandag, 29. juni 2009 - 15:24

Brandweer rukt tweemaal uit voor grote brand

Twijzel

Bij een grote brand in Twijzel op maandag 29 juni is het bedrijfspand van Sierk Idsardi Vloeren & Wonen volledig verwoest. Er was geen risico voor de volksgezondheid en er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De naastgelegen panden liepen rook- en waterschade op. Vanwege de hevige rookontwikkeling is een nabijgelegen basisschool gesloten en zijn de kinderen en leerkrachten naar huis gegaan.

De brand ontstond ’s ochtends rond zes uur in een voorraadloods van het bedrijf. In eerste instantie was sprake van slechts een kleine brand. De brandweer van Buitenpost, die snel ter plaatse was, had het vuur vlot onder controle. Het gebouw was verder nog in tact.
Rond 9.00 uur voerde brandweer een inspectie uit van het pand waaruit bleek dat alle brandhaarden waren gedoofd. Bij deze inspectie werd onder andere gebruik gemaakt van warmtedetectie camera’s.

Rond 10.30 uur moest de brandweer opnieuw uitrukken. Er woedde in hetzelfde pand een grote uitslaande brand, waarbij veel rook vrij kwam. De brandweer kon niet voorkomen dat het volledige pand uitbrandde. Rond 13.00 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan was om 09.00 uur, 10.30 uur en rond 13.00 uur in Twijzel aanwezig om zich persoonlijk van de situatie op de hoogte te stellen. Hij sprak met de eigenaar van het bedrijf, aan wie hij zijn medeleven betuigde.

Omdat mogelijk sprake is van brandstichting zal de politie onderzoek doen naar de oorzaak van de brand. In een schuur van een naastgelegen pand werd tijdens de bluswerkzaamheden bij toeval een kleine hennepplantage ontdekt.

Bij de bestrijding van de brand werd de brandweer uit Buitenpost geassisteerd door de korpsen van Drogeham, Zwaagwesteinde en Dokkum. In totaal waren 30 brandweerlieden betrokken bij de bluswerkzaamheden. Er werden een hoogwerker, vier tankautospuiten en divers klein materieel ingezet. De doorgaande provinciale weg door Twijzel moest worden afgezet en het verkeer werd omgeleid.
Provincie:
Tag(s):