donderdag, 7. mei 2009 - 20:44

Brandweer Zeist trekt de wijken in

Zeist

Brandweer Zeist gaat iedere maand een wijk bezoeken om mensen te informeren over brandveiligheid. Rookmelders spelen hierbij een belangrijke rol. Het eerste bezoek vindt plaats op 27 mei in Austerlitz. Mensen krijgen informatie over rookmelders en brandveiligheid. Eventueel kunnen zij ook van de brandweer een rookmelder met korting kopen. De gemeente Zeist subsidieert het project.

Rookmelders zijn een uitermate effectief middel om mensen te waarschuwen in geval van een beginnende brand. Met name 's nachts wanneer men ligt te slapen. Als de rook een rookmelder bereikt, gaat er direct een alarm af om de bewoners te wekken. Dan is er meestal nog voldoende tijd om uit het huis te komen of de brand te blussen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het aantal doden door brand in huizen zonder rookmelders 100 % hoger ligt dan in huizen met rookmelders. Jaarlijks kent Nederland zo’n 7000 woningbranden, dat zijn er 20 per dag. Een rookmelder is dus geen overbodige luxe.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de mensen rookmelders belangrijk vindt. Maar slechts 60% van de mensen heeft er een gekocht. Waarbij van deze 60% niet iedereen ze ook daadwerkelijk heeft opgehangen.

Kortom, er is nog werk aan de winkel. Met de actie wil de brandweer wijzen op het nut en de noodzaak van rookmelders en uitleg geven over het onderhoud. Daarnaast wordt aandacht besteed aan vluchten bij brand, het voorkomen van brand, de gevolgen van brand, de dienstverlening van de brandweer, wat mensen zelf kunnen doen bij brand en wat de brandweer van hen verwacht bij een incident.
Provincie:
Tag(s):