vrijdag, 2. oktober 2009 - 14:49

Brandweer Zeist wint Jan van de Heyden innovatieprijs

Zeist

Tijdens het congres van de NVBR in Veldhoven is vanochtend de Jan van der Heyden innovatieprijs uitgereikt. Winnaar is brandweer Zeist die leerlingen op het vmbo opleidt tot BHV'er. Met een BHV-diploma op zak vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt en de veiligheid in bedrijven.

Van de vijfentwintig inzendingen waren er drie genomineerd. Het project van brandweer Zeist in de categorie 'organisatie' kreeg van de aanwezige brandweermensen de meeste stemmen. Brandweer Zeist geeft les in bedrijfshulpverlening (BHV) op vmbo-scholen. De leerlingen krijgen hiervoor ook een diploma. Veel bedrijven hebben moeite om voldoende BHV'ers te vinden en de vmbo-leerlingen hebben zo een streepje voor op de arbeidsmarkt. Bovendien komt het de veiligheid in bedrijven en organisaties ten goede.

Er is bewust gekozen voor het vmbo. Frank Slob legt uit: "De scholen hebben vaak een slechte reputatie met schooluitval en criminaliteit. Dit project toont dat de leerlingen heel goed maatschappelijk te activeren zijn en het verbetert het vaak negatieve zelfbeeld van de leerlingen. Bovendien zijn ze heel praktisch ingesteld, wat ze buitengewoon geschikt maakt als BHV'er."

Geldprijs en ondersteuning NVBR

Dit jaar is er een geldprijs van 10.000 euro verbonden aan de prijs. Geld dat het project zeker ten goede komt. Jac Rooijmans bood de prijs aan namens de NVBR. Hij beloofde daarnaast steun voor dit project en de andere twee genomineerden: "Het zijn alle drie ideeen die passen binnen de strategische visie die we nu met elkaar ontwikkelen en wij zullen de korpsen helpen om hun idee verder landelijk uit te rollen."

Andere genomineerden

In de categorie 'maatschappij' was de brandweer van Amersfoort genomineerd met het project 'Community Safety'. De brandweer heeft inmiddels duizenden huishoudens bezocht om brandmelders te plaatsen. Een project dat levens red. Het blijkt dat de brandweer heel makkelijk bij de mensen binnenkomt. Daarbij krijgen ze ook te maken met sociale en maatschappelijke problemen als eenzaamheid en vervuiling. Belangrijk dus om de samenwerking te zoeken met instanties die daar hulp voor kunnen bieden.

In de categorie 'techniek' presenteerde de Gezamenlijke brandweer Rotterdam het 'blussen door muren heen'. Met een kleine, harde straal met metaaldeeltjes maken ze een gat van een paar millimeter in de muur. "In 45 seconden ben je door een betonnen muur heen". Met water wordt de brand vervolgens afgekoeld, waardoor het brand veiliger en effectiever te bestrijden is.
Provincie:
Tag(s):