donderdag, 16. april 2009 - 16:04

Brandweerlieden Eelde niet voldoende voorbereid

Uit onderzoek van de commissie Helsloot die in opdracht van de gemeente Tynaarlo onderzoek deed naar de brand in de Punt op 9 mei vorig jaar, blijkt dat de brandweerlieden niet waren voorbereidt op de ’taak die hen overviel’. Bij de brand in het Drentse de Punt kwamen drie brandweerlieden van het korps Eelde om het leven.

Uit het rapport blijkt dat de brandweer niet voorbereidt is op een incident waarbij collega’s vermist raken. Leidinggevende moeten volgens de commissie beter worden opgeleid om complexe situaties als dit in goede banen te kunnen leiden. Ook de nazorg verdient volgens het rapport extra aandacht.

De brandweerlieden die de brand bestreden hebben, treffen geen enkele blaam volgens Helslootsrapport. Zij hebben gehandeld met de kennis die zij op dat moment hadden. Hieruit blijkt dat de brandweer Nederland realistischer moet oefenen op een flexibele inzet.

In een reactie laat de gemeente Tynaarlo zich bewust te zijn van de tekortkoming, die vooral plaatsvond in de eerste uren na het fatale incident. De opvang en het informeren van nabestaanden had beter gekund. Volgens de onderzoekscommissie is de opvang van de direct betrokken collega's goed te noemen. ‘Het doet ons goed dat er naast de kant-tekeningen in het rapport, het rapport tot een overwegend positieve slotsom komt’, aldus de gemeente
Provincie:
Tag(s):