donderdag, 9. april 2009 - 14:29

Brisantgranaat IJsbaanterrein onschadelijk gemaakt

Hoogezand-Sappemeer

Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) heeft woensdagochtend 8 april om 10.45 uur een Amerikaanse brisantgranaat van 81 millimeter op het zogenoemde IJsbaanterrein in Sappemeer gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De IJsbaanlocatie is een toekomstige woningbouwlocatie. Er vinden op dit moment saneringswerkzaamheden plaats.

Het EOC heeft de granaat 80 centimeter in de bodem ingegraven en vervolgens tot ontploffing gebracht. Bij deze procedure geldt een veiligheidszone van 50 meter, die ruimschoots op het bouwterrein beschikbaar was. Voor omwonenden is er dus geen gevaar geweest. Deze granaat was dinsdag aangetroffen in een partij grond vermengd met afval die enkele tientallen jaren van elders was aangevoerd. De granaat bevatte wel springstof maar geen ontstekingsmechanisme.

De gemeente heeft geen enkel risico op ongelukken willen nemen. Daarom is er direct na de vondst contact gezocht met de politie. De granaat is vervolgens op een veilige manier opgeborgen in afwachting van de komst van het EOC.
Provincie:
Tag(s):