dinsdag, 24. februari 2009 - 11:24

Bromfiets-certificaat vanaf oktober 2009 niet meer geldig

Door de komst van het bromfietsrijbewijs is het bromfietscertificaat vervallen. Het rijbewijs is in het leven geroepen om de veiligheid van de bromfietser en de brommobielrijder te vergroten.

Iedereen die al in het bezit is van het certificaat kan dit omruilen voor een bromfietsrijbewijs. Dit kan bij de gemeente waar je woont en moet voor 1 oktober 2009 gebeuren. Daarna is het omruilen niet meer mogelijk. De vrijstelling die mensen, geboren voor 1980, voor het bromfietscertificaat hadden is komen te vervallen. Het is voor hen dus niet meer mogelijk om het bromfietsrijbewijs, zonder een theorie-examen af te leggen, op te halen bij de gemeente.

Het bromfietsexamen bestaat op dit moment nog uit een theorie-examen. In de toekomst wordt ook een praktijkgedeelte ingevoerd. Wanneer je wilt beginnen met rijden op een bromfiets moet je nu dus alleen een theorie-examen doen. Je krijgt dan een rijbewijs categorie AM in plaats van een certificaat. Het praktijkexamen voor brom- en snorfietsers en brommobielen wordt naar verwachting op 1 januari 2010 ingevoerd. De invoering van het bromfietspraktijkexamen moet de veiligheid van de bromfietser en de brommobielrijder vergroten.

Na de invoering van het praktijkgedeelte moet iedereen die een bromfietsrijbewijs wil halen, naast het theorie-examen ook praktijkexamen doen. Voor beide moet je slagen om een bromfietsrijbewijs te krijgen. Het bromfietsrijbewijs is één van de categorieën op het rijbewijs op creditcardformaat.
Provincie:
Tag(s):