maandag, 29. juni 2009 - 21:22

Bruggen en sluizen Hoogeveense Vaart op afstand bediend

Hoogeveen

De bediening op afstand van alle bruggen en sluizen in de Hoogeveense Vaart is een feit. Het vaarverkeer kan snel, op basis van live beelden, en veilig door bruggen en sluizen worden bediend. Ook levert het belangrijke voordelen op in de bedrijfsvoering. Voor de aansluiting van de provinciale bruggen en sluizen op dit vaartraject is 30 km glasvezel van KPN in gebruik. De gemeente Hoogeveen heeft voor haar eigen bruggen 8 kilometer glasvezelkabel aangelegd.

De bruggen en sluizen worden vanuit de centrale bedieningspost Nieuwebrugsluis te Hoogeveen bediend. Het betreft de Staphorster Stouwe brug, de Rogatbrug, de nieuwe fietsbrug bij Krakeel en de sluizen Rogatsluis en de Ossesluis.

Vanaf 2005 werken de gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe samen bij de bedieningsactiviteiten. Een drietal bruggen van de gemeente Hoogeveen zijn al vanaf 2005 op afstand bediend. Dit betreft de Vlinderbrug, de Tweelandenbrug en de Edisonbrug. Maar nu dus het gehele traject van de Hoogeveense Vaart. De beelden van de camera’s bij de bruggen en sluizen worden verzonden naar de centrale bedieningspost. Daar hebben de medewerkers via monitoren zicht op het scheepvaartverkeer.

Bediening van de brug of sluis vindt plaats als de bedieningsoperator op de monitor scheepvaart constateert of wanneer die zich meldt via marifoon of via meldknoppen die bij elke brug en sluis aanwezig zijn.
Provincie:
Tag(s):