donderdag, 12. maart 2009 - 17:10

Buitengebied De Peel met ruim 20 miljoen euro versterkt

Deurne

In 2008 liepen er zo’n 90 reconstructieprojecten in De Peel. In deze plattelandsprojecten werd ruim 20 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 10 miljoen reconstructiegeld. De projecten richten zich onder meer op duurzame locaties voor de landbouw, de ontwikkeling van nieuwe natuur en het realiseren van beekherstel. Maar ook recreatie en de leefbaarheid in kleine kernen staat hoog op de agenda.

Om de waardevolle natuur en de cultuurhistorische waarden veilig te stellen is in goed overleg een aantal landbouwbedrijven uit het gebied verhuisd. Enkele boeren kozen voor verbreding en konden zo op de huidige locatie blijven. De nieuwe activiteiten vormen geen bedreiging voor de omliggende natuur en voegen nieuwe toeristische trekpleisters toe: een bed & breakfast en een ijsboerderij. De nieuwe activiteiten zorgen voor een economische impuls in het gebied.

De vernieuwing van dorpscentrum De Gouden Helm in Helenaveen zorgt voor een flinke verbetering van de leefbaarheid. Om dit resultaat nog eens extra onder de aandacht te brengen, wordt op 17 mei de jaarlijks terugkerende Peeldag in dit dorpscentrum georganiseerd. Voor meer informatie over deze dag zie www.streekhuisdepeel.nl.

Een ander initiatief waaraan de reconstructie heeft bijgedragen is de vakantieboerderij Bij den Berk in Asten-Heusden, die op zaterdag 4 april wordt geopend. De recreatiewoningen bij de boerderij van de familie Nooyen zijn geschikt voor gehandicapten. Samen met familie krijgen ze er de kans om van het platteland te genieten. Deze nieuwe tak van de boerderij genereert extra inkomsten voor het bedrijf én zorgt voor groei van het toerisme in de regio.
Provincie:
Tag(s):