vrijdag, 20. februari 2009 - 8:30

Buren redden koeien uit brandende stal

Delft

Donderdagavond heeft een felle brand gewoed in een stal van een boerderij aan de Rijksstraatweg in Delft.

De koeien die in de stal stonden zijn op tijd naar buiten gebracht. Bij de brand is vrijwel zeker asbest vrijgekomen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

De eigenaar van de stal was toen de brand uitbrak niet aanwezig. De brand werd ontdekt door de bewoners van een naastgelegen boerderij. Zij hebben de brandweer gebeld en samen met anderen de koeien uit de stal gehaald. Omdat in de directe omgeving van de boerderij geen open water beschikbaar was, hield de brandweer rekening met mogelijke problemen met de aanvoer van bluswater. Daarom werd opgeschaald naar “middelbrand�, waarmee voldoende mensen en materieel ter plaatse kwamen om het bluswater van een grotere afstand aan te kunnen voeren. Omdat de brand snel kon worden geblust behoefde daar echter geen gebruik van te worden gemaakt.

Op het dak van de stal lagen Eternit golfplaten. Gezien de ouderdom is het vrijwel zeker dat de platen asbest bevatten, dat door de brand is vrijgekomen. Door de ligging van de boerderij en de gunstige windrichting levert het asbest geen gevaar op voor bewoond gebied. Een gespecialiseerd bedrijf zal het gebied waarover het asbest is verspreid in kaart brengen en schoonmaken. Ook het materieel en de bluskleding van de brandweer moeten vanwege de verontreiniging met asbest speciaal worden gereinigd.

De oorzaak van de brand en de schade zijn nog niet bekend.
Provincie:
Tag(s):