dinsdag, 27. januari 2009 - 12:21

Burgemeester Gresel schrijft brandbrief aan ministers

Heerlen

Burgemeester Toine Gresel van Heerlen heeft namens de gemeente Heerlen en de regio Parkstad Limburg de noodklok geluid bij de ministers Bos (financiën) en Klink (Volksgezondheid) over de financiering van de zorgsector in de regio Parkstad. In een brief maakt de burgemeester zijn grote zorgen bekend over de invloed van de kredietcrisis op de toekomst van de ziekenhuizen in diverse gebieden in Nederland, waaronder Parkstad Limburg, en het Atrium ziekenhuis in Heerlen in het bijzonder.

Het Atrium ziekenhuis in Heerlen, Parkstad Limburg, vormt een goed voorbeeld van de ernstige situatie. Al jaren worden zwarte cijfers behaald bij dit gezonde bedrijf. Maar door de kredietcrisis is een directe investering van 340 miljoen euro voor renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het Heerlense ziekenhuis door de banken uitgesteld. Dit uitstel brengt de toekomst en zorgkwaliteit van dit grote ziekenhuis als medisch zorg- en opleidingscentrum in direct gevaar. De indirecte gevolgen zijn nog veel groter want ook andere partijen die meewerken aan integrale zorgverlening, innovatie en educatie voelen het uitstel van de noodzakelijke investeringen van het Atrium ziekenhuis straks ook aan den lijve. Want ook de ontwikkelplannen van deze partners - met een totaalinvestering van circa 1 miljard euro - komen in gevaar.

Burgemeester Gresel roept de ministers Bos en Klink in zijn brief dan ook op om als Rijksoverheid het Waarborgfonds voor de Zorg of andere gegarandeerde leningen uit te breiden. “Zodat banken voldoende vertrouwen krijgen om weer tot financiering van bouwplannen in de zorgsector over te gaan. Het kabinet kan een neerwaartse spiraal in de kwaliteit van onze zorginstellingen aan de Tweede Kamer en onze burgers niet uitleggen. Snelle actie vanuit Den Haag is dus keihard nodig�, aldus Gresel.
Provincie:
Tag(s):