zaterdag, 5. september 2009 - 18:10

Burgemeester te water tijdens rampzalige skûtjesil wedstrijd

Leeuwarden

De wedstrijd tussen 11 traditionele skûtsjes van de SKS en de IFKS uit de gemeente gemeente Leeuwarden en de gemeente Boarnsterhim is zaterdag aan het eind van de ochtend, na een aantal ongevallen, abrupt beëindigd.

Nog voor de wedstrijd viel een bemanningslid van het Huizumer skûtsje bij een gijpmanoevre overboord. De man, een 77-jarig bemanningslid kwam in het water terecht en werd gered door een ander bemanningslid Lodewijk Meeter. Het skûtsje voer vervolgens meteen terug naar de wal, waarbij beiden mannen zijn onderzocht door ambulancepersoneel. Het 77-jarige bemanningslid is met onderkoelingsverschijnselen en voor verder onderzoek naar het MCL vervoerd. Het andere bemanningslid bleef ongedeerd.

Na de start wakkerde de wind aan met vlagen tot windkracht 6. Door een windvlaag is het Leeuwarder skûtsje "Hoop op Zegen" (schipper Eelke Boersma) op de Wijde Ee omgeslagen. Alle bemanningsleden en meevarende gasten kwamen in het water terecht en werden door het nabij gelegen rondvaartschip "The Frisian Queen" gered. Iedereen bleef ongedeerd. Het skûtsje werd in de loop van de middag geborgen.

Ondertussen vond in het wedstrijdveld een aanvaring plaats tussen de schepen "Sûn en wol" (schipper Siete Meeter) en "It Leeuwarder skûtsje" (schipper Jappie Meeter). Jappie Meeter werd daarbij door een klap van het helmhout gewond aan zijn ribbenkast. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden zat aan boord van dit schip en kwam door de klap van de aanvaring in het water terecht . Hij kon zich aan de reling vasthouden en kon snel met hulp van een bemanningslid weer aan boord klimmen.

Het Leeuwarder skûtsje is met de gewonde schipper direct na de aanvaring naar de wal gegaan. Schipper Jappie Meeter is met een ambulance vervoerd naar het ziekenhuis en is daar opgenomen.
De wedstrijd is gestopt waarna de overgebleven skûtsjes terugvoeren naar restaurant "de Vrijheid".

De organisatie van de wedstrijden zelf was in handen van de Kommisje Skûtsjesilen Grou. Door de kommisje is, in overleg met de skûtsjesschippers, besloten ook de middagwedstrijd niet meer te zeilen. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden en burgemeester Ton Baas van Boarnsterhim hebben de skûtsjeschippers en hun bemanningen toegezegd dat er volgend jaar opnieuw een soortgelijke wedstrijd tussen de skûtsjes uit beide gemeenten zal worden georganiseerd.
Provincie:
Tag(s):