dinsdag, 13. oktober 2009 - 18:31

Buswassers bij Arriva voor de derde keer in actie

Regio

Voor de derde keer in korte tijd komen de Drentse en Groningse buswassers bij vervoerbedrijf Arriva in actie. Reden is dat hun werkgever, Nivo Noord, nog altijd weigert om met een goed sociaal plan over de brug te komen. Vanaf vanmiddag leggen de buswassers hun werk opnieuw voor 24 uur neer. Dat betekent dat de Arriva-bussen in Drenthe en Groningen niet worden gewassen en afgetankt.

CNV Schoonmaak steunt de actie van de zestien buswassers, die hun baan dreigen kwijt te raken vanwege de concessiewisseling in het regionale openbaar vervoer (van Arriva naar Qbuzz). Omdat vervoerbedrijf Arriva het contract met schoonmaakbedrijf Nivo Noord heeft opgezegd, wil het schoonmaakbedrijf vanaf 14 december 2009 de buswassers op straat zetten. Iedereen heeft een ontslagbrief gekregen.

CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek wil dat Nivo Noord een goede regeling treft voor de buswassers, en heeft een concept sociaal plan voorgesteld. "Maar het bedrijf weigert over een sociaal plan te praten. Daarmee laat Nivo Noord zich als werkgever van zijn slechtste kant zien", vindt Kampherbeek.

Nivo Noord wil alleen toezeggen om zich in te spannen voor ander werk voor de schoonmakers. Maar CNV Schoonmaak wil een beter vangnet voor de buswassers. Degenen die in een eventuele nieuwe functie een lager salaris krijgen, moeten gedurende één jaar een aanvulling krijgen tot het niveau van hun huidige salaris. En degenen die op 14 februari 2010 nog steeds zonder werk zitten, moeten een ontslagvergoeding krijgen van 2.000 euro per gewerkt dienstjaar. Nivo Noord heeft dit voorstel afgewezen.
Provincie:
Tag(s):