zondag, 26. april 2009 - 21:54

Button opnieuw de snelste

Formule-1 coureur Jenson Button heeft opnieuw een grand-prix gewonnen in zijn Brawn Mercedes. Het is voor de Brit zijn derde overwinning in vier races.

De start van de Grand Prix van Bahrein verliep wat rommelig. Glock klopte zijn teamgenoot Trulli die vanaf Pole-position was gestart, Button rukte meteen op naar de derde plaats, Hamilton naar vier, Vettel zakte naar de vijfde plaats, gevolgd door Raikonen die vanaf plaats 10 moest vertrekken. In het achterveld ging het niet helemaal goed en met name de BMW's deden slechte zaken. Nick Heidfeld reed de neus van de bolide van Kubica aan gort en de laatste moest daardoor meteen de pits weer in. Ook Nakajima en Massa raakten een collega en moesten eveneens de voorzijde van de auto laten vervangen. Mark Webber pakte in de chaos de grootste winst door vanaf plaats 17 naar plaats 11 te slalommen.

Als de beide Toyota's de eerste ronden uitlopen op de rest weet Vettel, met inmiddels Barichello in zijn kielzog, aan te sluiten bij Hamilton. Leider in de wedstrijd Timo Glock is licht gestart en moet na 11 rondes al naar binnen voor brandstof en nieuwe banden. De ronde daarna volgt zijn teamgenoot Trulli.Vanaf ronde 14 komt bijna het hele veld de pits binnen en als uiteindelijk in de 21e ronde ook Raikonen voorzien is van benzine en nieuw rubber wordt de stand wat duidelijker. Button leidt voor Trulli en Vettel, Glock is de grote verliezer van de eerste stops en ligt zesde.

Al snel blijkt dat in tegenstelling tot ieders verwachting, dat de zachte banden beter presteren dan de harde compound en de Toyota's hebben daar het meeste last van. Zij houden als enige hun bandenstrategie van 2x hard en 1x zacht vast en zijn daardoor niet bij machte om echt an te vallen.

Massa beleeft een rampzalig weekend en dat wordt helemaal bevestigd als de Ferrari in ronde 36 wordt gedubbeld door Jenson Button. Zijn teamgenoot Raikonen weet nog aan de leiding te rijden, echter moet deze afstaan omdat hij als laatste van de top-tien rijders de pits in gaat.

Na de tweede serie pitstops is de voorsprong voor Button voldoende om de race te kunnen winnen. Vettel volgt op veilige afstand met Trulli achter zich. Hamilton, Barichello maken de top-vijf vol. Raikonen scoort met zijn zesde plaats de eerste punten voor Ferrari dit seizoen, Glock en Alonso verdienen de resterende punten voor het kampioenschap.

Uitslag GP Bahrein
1 J. Button, Brawn GP 01:31:48.182
2 S. Vettel, Red Bull Racing
3 J. Trulli, Toyota
4 L. Hamilton, McLaren
5 R. Barrichello, Brawn GP
6 K. Raikkonen, Ferrari
7 T. Glock, Toyota
8 F. Alonso, Renault
9 N. Rosberg, Williams
10 N. Piquet, Renault
11 M. Webber, Red Bull Racing
12 H. Kovalainen, McLaren
13 S. Bourdais, Scuderia Toro Rosso
14 F. Massa, Ferrari
15 G. Fisichella, Force India F1 Team
16 A. Sutil, Force India F1 Team
17 S. Buemi, Scuderia Toro Rosso
18 R. Kubica, BMW Sauber
19 N. Heidfeld, BMW Sauber
20 K. Nakajima Williams (uitgevallen als gevolg van een oliedruk-probleem)

Stand voor het kampioenschap
1 J. Button 31 ptn.
2 R. Barrichello 19 ptn.
3 S. Vettel 18 ptn.
4 J. Trulli 15 ptn.
5 T. Glock 12 ptn.
6 M. Webber 11 ptn.
7 L. Hamilton 9 ptn.
8 F. Alonso 5 ptn.
9 N. Heidfeld 4 ptn.
10 H. Kovalainen 4 ptn.
11 N. Rosberg 3 ptn.
12 K. Raikkonen 3 ptn.
13 S. Buemi 3 ptn.
14 S. Bourdais 1 pt.
15 F. Massa 0 ptn.
16 A. Sutil 0 ptn.
17 N. Piquet 0 ptn.
18 G. Fisichella 0 ptn.
19 K. Nakajima 0 ptn.
20 R. Kubica 0 ptn.
Categorie:
Tag(s):