donderdag, 15. oktober 2009 - 10:11

BUUN presenteert verhaal over Venlose krakerscène

Venlo

Cultureel jaarboek BUUN publiceert 5 november een veelomvattend verhaal over de Venlose punk- en kraakscène in de jaren tachtig. Zowel krakers als lokale politici laten hun licht schijnen over deze roerige periode in de Noord-Limburgse stad.

Journalist Johan Hauser sprak met een groot aantal direct betrokkenen en spitte in de krantenarchieven. Het resultaat is een rijk verhaal dat de successen en excessen van de groep blootlegt. Venlo stond in de tachtiger jaren muzikaal gezien op de kaart, met een enorme punk-, wave- en noisescène en een eigen platenlabel: Limbabwe records. Er is ruim aandacht voor de grootste bands uit die tijd: Pandemonium en Gore.

Het is een verhaal over een groep jongeren die op haar eigen autonome manier een plek in de maatschappij probeerde te veroveren. Het verhaal is ook een tijdsbeeld: de economische crisis, de bezuinigingen, de jeugdwerkeloosheid, de steuntrekkers, het ongenoegen, de actiebereidheid en de politieke verhoudingen. Het gehele decennium had het CDA de absolute meerderheid in de raad.
Het is een vergeten stuk Venlose geschiedenis, die door de huidige crisis en de algehele afrekening met de jaren tachtig van de afgelopen tijd, toch ontzettend actueel is. Ook de parallel met Made in Venlo ligt voor de hand. Nooit eerder werd het verhaal zo uitputtend opgetekend.
Provincie:
Tag(s):