zaterdag, 17. januari 2009 - 23:13

Caluwé schiet Utrecht in extremis naast NAC

(Elfvoetbal) NAC Breda en FC Utrecht hebben zaterdagavond de punten gedeeld in het Rat Verlegh Stadion. In een matige wedstrijd zorgden de jarige Patrick Zwaanswijk (34) en Tom Caluwé voor de doelpunten.

Vooral in de eerste helft was de attractiviteit ver te zoeken in het duel. Beide ploegen maakten er een fysieke wedstrijd van. Toch brak voormalig Utrecht-speler Zwaanswijk voor rust de ban. Tot de slotminuut. Ruimschoots in blessuretijd bezorgde de Belg Caluwé zijn ploeg de verdiende gelijkmaker. Hij joeg een kans van dichtbij hard en hoog tegen de touwen en dompelde het thuispubliek daarmee in diepe rouw.

Het contrast tussen de voorbereidingen van de twee teams op de tweede seizoenshelft was groot te noemen. NAC bereidde zich in Spanje in alle rust op het tweede deel van de competitie voor. Dat werkte genezend. Robert Maaskant kon beschikken over vrijwel een fitte selectie, terwijl Utrecht's interim-trainer Ton du Chatinier na het koude trainingskamp in Zeeland moest improviseren om een sterk elftal de wei in te sturen. Hij miste zes spelers door blessures of schorsingen.

Middenvelder Kees Kwakman was het voornaamste slachtoffer van het luxeprobleem van NAC-trainer Robert Maaskant. De Volendammer mocht ook nog niet opdraven toen collega en concurrent Tommie van der Leegte halverwege de eerste helft met een spierblessure naar de kant moest. Tim Gilissen mocht zijn trainingspak wel uitdoen om de oud-PSV-er te vervangen. Daarmee is het eerste hoogtepunt van de eerste helft ook meteen beschreven. Daarvoor werd het duel gekenmerkt door foutieve passes en bleek passie het sleutelwoord.

Het tweede moment van opwinding vond tien minuten later plaats. Martijn Reuser, terug na een slepende schouderblessure, liet zien dat zijn inbreng van meerwaarde is. De middenvelder blonk niet eens zozeer uit door zijn veldspel, maar zijn uitmuntende traptechniek leidde een aantal keer gevaar in. Zo ook in de 32ste minuut. Zijn vrije trap bereikte het hoofd van debutant Boukhari, wiens kopbal op de paal belandde. In de rebound kon Patrick Zwaanswijk scoren. Voor de verdediger een bijzonder moment, omdat hij zaterdag zijn 34ste verjaardag vierde en jarenlang voor opponent Utrecht speelde.

Utrecht, dat tot op dat moment niet onderdeed voor de gastheer, leek daarna even de kluts kwijt. NAC kreeg juist nieuw elan door de openingsgoal en verhoogde de druk op de tegenstander. Tot doelrijke kansen kwamen de Bredanaars niet meer in het eerste bedrijf, wel had Matthew Amoah een vrije trap van -- opnieuw -- Reuser kunnen promoveren tot een doelpoging, maar de Ghanese topscorer van NAC knikte over.

Nadat de thuisploeg in de pauze vermoedelijk het bevel had gekregen van de trainer om de ingeslagen weg na het doelpunt te vervolgen, drukte NAC de tegenstander ook direct na de hervatting met de rug tegen de muur. Dat leverde vrij snel een grote doelkans op voor Boukhari. De linksbuiten kreeg een hoge voorzet van Reuser niet onder controle, waar koppen waarschijnlijk een betere optie was geweest.

Het was voor Reuser direct de laatste actie van de wedstrijd. De creatieve middenvelder ging naar de kant voor de verdedigend sterkere Kwakman. Het leek of Maaskant voorvoelde dat Utrecht nog ten aanval zou trekken, want dat gebeurde nadrukkelijk vanaf de zeventigste minuut. Van der Gun luidde het Utrechtse slofoffensief in. De rappe vleugelspeler liet Zwaanswijk zijn hielen zien in een sprintduel, waarna hij de doelpuntenmaker uitkapte en ook Boukhari passeerde. De Marokkaan liet zijn voet staan en incasseerde als gevolg een gele kaart. Luttele minuten later moest ook Zwaanswijk aan de noodrem trekken toen Silberbauer er tussenuit glipte. Hierdoor hield NAC zich op de been en bleven echte kansen uit voor Utrecht. Tot de 88ste minuut, toen Ten Rouwelaar ternauwernood een laag schot van Van der Gun kon keren.

In blessuretijd zag de Bredase sluitpost het gevaar opnieuw op zich afkomen. Ditmaal bleek het wel fataal. Hij was kansloos op het harde en hoge schot van de Belg Tom Caluwé, die de meegereisde Utrecht-supporters liet opveren.
Categorie:
Tag(s):