zondag, 30. augustus 2009 - 9:27

Cancellara beresterk op Asser asfalt

Assen

Velen bestempelden hem vooraf al als favoriet voor de Vueltaproloog op het TT Circuit, Fabian Cancellara. Hij maakte de verwachting volledig waar.

Onder luid applaus van de ruim 40.000 toeschouwers spurtte de Zwitserse tijdritspecialist naar een eclatante overwinning. Over 4,8 kilometer op het TT Circuit in Assen deed Cancellara 5.20 min., terwijl Tom Boonen, de Quicksteprijder uit België op negen seconden op de tweede plaats bleef steken. Garmin-Slipstreamrijder Tyler Farra werd derde op twaalf seconden achterstand van Cancellara. Beste Nederlander werd Jens Mouris. De Vacansoleilrijder werd vierde. Hij had zelfs even de snelste tijd achter zijn naam, maar na hem kwamen de drie snelle concurrenten hem nog voorbij.

Waar de toeschouwers dolenthousiast reageerden, kwam de directeur van La Vuelta Javier Guillén met complimenten voor de organisatie in Assen en vooral ook voor de vele bezoekers die naar de start van de Vuelta waren gekomen.

‘We hebben vandaag een fantastische dag beleefd”, aldus Guillén. “Dit is heel goed geweest voor de uitstraling van La Vuelta en gezien het enthousiasme van de bezoekers en het verloop van de wedstrijd kunnen we alleen maar tevreden zijn. Het was een Spaanse sfeer, dat deed ons enorm goed. Wat we vandaag hebben gezien, belooft wat voor de komende dagen.”

Ook winnaar Cancellara was onder de indruk van de atmosfeer op het TT Circuit. “Het was geweldig hier te rijden. Wat een enthousiast publiek en wat een prachtige arena om te sporten. Ik heb hard gereden, maar natuurlijk niet zo hard als Valentino Rossi”, grapte de Zwitser.
Jens Mauris was met zijn vierde plek dik tevreden. “Geweldig om dit mee te maken. We zijn hier met ons debuut in een grote ronde en als je dan vierde wordt, mag je niet klagen. Ik ben echt tevreden.”
Voor Rabobank ging Robert Gesink niet slecht van start. De kopman werd 30e op een achterstand van 24 seconden op Cancellara.

Vandaag (zondag) wordt de etappe Assen-Emmen verreden.
Provincie:
Tag(s):