donderdag, 19. maart 2009 - 22:25

Carillonevenement StichtLicht in Hudsonjaar

Op Koninginnedag, donderdag 30 april 2009, vindt gelijktijdig in New York en in geheel Nederland het carillonevenement Carillon 2009 'Perfect Day' plaats. Op vele carillons in Nederland en op het grootste carillon ter wereld in New York wordt dan Perfect Day van rocklegende Lou Reed uitgevoerd.

Het evenement maakt deel uit van de festiviteiten rond de viering van het Hudsonjaar. Het is in 2009 400 jaar geleden dat Henry Hudson voet aan wal zette op het huidige Manhattan. Op het carillon van de Riverside Church in New York, het grootste carillon ter wereld, treedt de Nederlandse beiaardier Sjoerd Tamminga uit Goes als gastbeiaardier op. Daarbij is de invloedrijke Amerikaanse musicus en zanger Lou Reed aanwezig. Initiatiefnemers van het project zijn Kris Elzer uit Groningen en Eddy Beekman uit Goes (Nederland) van de kunststichting StichtLicht.

New York
Van 11.30 am – 12.30 pm brengt Sjoerd Tamminga een speciaal programma rondom Perfect Day ten gehore op het Laura Spelman Rockefeller Memorial Carillon in de Riverside Church. De vaste beiaardier van de Riverside Church is Dionisio Lind.
Lou Reed zal deze uitvoering bijwonen.

Nederland
In geheel Nederland wordt gedurende de dag op alle carillons Perfect Day gespeeld.

's Ochtends bijt het carillon van de Martinitoren in Groningen het spits af en aan het eind van de dag zal het carillon van de Maria Magdalenakerk in Goes de afsluiter in Nederland zijn. Gedurende de dag zullen in heel Nederland de carillons Perfect Day ten gehore brengen. In Apeldoorn zal reizende beiaard 'de Paltz' tijdens het bezoek van Koningin Beatrix bespeeld worden.

Op de website www.loureed.com is onder News >2008> Beautiful performance of Perfect Day een voorproefje te horen van de wijze waarop Sjoerd Tamminga de song ten gehore brengt. Lou Reed was in november 2008 in Groningen ter gelegenheid van een concertreeks van zijn echtgenote Laurie Anderson en heeft op uitnodiging van de initiatiefnemers van het carillonevenement een bezoek gebracht aan het carillon in de Martinitoren.

Stadsbeiaardier Auke de Boer verzorgde een rondleiding en Lou Reed bespeelde met zijn echtgenote de Groningse beiaard. Lou Reed toonde zich zeer geïnteresseerd in het historische instrument en gaf dan ook zijn toestemming om Perfect Day te gebruiken voor dit bijzondere project.

In Goes is sinds 1998 op Koninginnedag elk kwartier Perfect Day op het carillon te horen. Hiervoor maakte sonoloog Jorrit Tamminga , de zoon van Sjoerd Tamminga, een arrangement voor de carilloncomputer. Dit maakt deel uit van het programma van Koninginnedag rondom de Stenen Brug, een kunstproject waarbij sinds 1998 jaarlijks een koninginnedag-nieuwe-stijl georganiseerd wordt.

Ter gelegenheid van de viering van de uitstekende Amerikaans-Nederlandse betrekkingen wordt dit lokale initiatief op Koninginnedag éénmalig uitgebreid tot heel Nederland én New York.
Provincie:
Tag(s):